marți, 27 octombrie
8.5 C
București
marți, 27 octombrie

A început RĂZBOIUL pe cursul valutar

În privința cursului leu/euro, președintele analiștilor financiari CFA România, Adrian Codîrlașu apreciază că șocul s-a mai temperat, însă, pentru viitor, acesta anticipează creșterea volatilității pe piețele financiare românești din cauza OUG 114/2018, care a determinat o aversiune la risc puternică a investitorilor.

„Cred că acum cursul este într-un echilibru relativ. Şocul s-a mai temperat poate pentru o perioadă, însă opinia mea este că vom avea volatilitate în viitor, în general pe pieţele financiare româneşti, din cauza acestei situaţii cu ordonanţa. Nu numai pe curs de schimb, ci şi pe celelalte pieţe“, a afirmat președintele analiștilor financiari CFA România, la emisiunea ZF Live.

Adrian Codîrlașu a mai precizat că principalul instrument de politică monetară al BNR, rata de dobândă, a fost compromis.

”Ordonanţa 114 a pus două obiective ale Băncii Naţionale în conflict. Primul este stabilitatea preţurilor, al doilea este stabilitatea financiară. Practic, BNR are ca principal instrument de politică monetară rata de dobândă. Acest instrument a fost compromis. Prin urmare, pieţele au luat act de acest fapt, pentru că rata de dobândă practic nu mai poate fi folosită cu atâta flexibilitate şi independenţă de banca centrală şi asta se vede în curs”, a declarat analistul.

Cât despre ROBOR, Adrian Codîrlașu a declarat că ”orice dobândă nominală are încorporată în ea rata inflaţiei. Încă ROBOR-ul era negativ. Probabil, având în vedere tot efectele ordonanţei 114, care a introdus taxe indirecte, orice taxă indirectă se duce în preţul final. Din acest motiv vom avea probabil, având în vedere că preţurile din aceste segmente au fost plafonate doar pentru populaţie, nu şi pentru companii, efecte de runda a doua pe parcursul acestui an. Prin urmare, inflaţia va rămâne peste 3%, în mediul CFA este 3,9%”.

Întrebat despre cum crede că va acționa BNR, acesta a menționat că ”practic i s-au redus gradele de libertate, este legată la mâini în ceea ce priveşte rata de dobândă. BNR a atras lichiditatea din piaţă care a dus la creşterea de dobânzi pe piaţa monetară şi cumva asta a mai temperat deprecierea leului”.

Reamintim că, PSD a răspuns acuzațiilor adresate Guvernului, că din cauza lui a crescut cursul leu/euro, pieţele financiare pierzându-şi încrederea în cei aflaţi la putere.

”Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze “controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, a scris Partidul Social Democrat pe Facebook.

Pe de altă parte, oficialii BNR, Adrian Vasilescu și Dan Suciu, au declarat că apariţia peste noapte a taxei bancare a dus la această creştere întrucât România a devenit în ochii pieţelor o ţară cu un risc mai ridicat iar credibilitatea autorităţilor este pusă la îndoială.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW