A încetat din viață astronautul Michael Collins, participant la misiunea Apollo 11

Agențiile internaționale de presă au anunțat miercuri că astronautul Michael Collins, membru al echipajului plecat în 1969 în misiunea Apollo 11 către Lună, a încetat din viață, la vârsta de 90 de ani. Potrivit familiei, Michael Collins a fost răpus de cancer. Pilot al modulului de comandă și service, Michael Collins a rămas în orbită în timp ce coechipierii săi de misiune, Neil Armstrong și Buzz Aldrin, deveneau primii pământeni care au mers pe Lună. Interesant, Collins a declarat de-a lungul vieții că nu a resimțit niciodată un sentiment de frustrare că nu s-a aflat alături de colegi pe Lună, misiunea sa fiind să rămână la bordul navei spațiale.
Născut la 31 octombrie 1930, la Roma, dintr-un tată diplomat, Michael Collins a funcționat ca pilot de încercare în armata americană. În anii 1960 el a petrecut multe ore în spațiul extraterestru, în special în misiuni Gemini.
După plecarea de la NASA, Collins s-a angajat mult în viața publică. El a deținut funcția de Secretar de stat adjunct pentru afaceri publice în administrația Nixon, după care a condus construcția Muzeului aerului din Washington, unde i-a fost ulterior președinte (1971-1978). Devenit apoi consultant, Collins a scris cărți referitoare la aventura sa spațială. În ciuda vârstei, el a rămas în ultimii ani cel mai activ dintre veteranii Misiunii Apollo.
„Dragul meu Mike, oriunde mergi sau unde vei fi, tu vei avea întotdeauna flacăra ce ne va purta spre noi înălțimi, spre viitor. Ne vei lipsi, Mike. Odihnește-te în pace”, a spus Buzz Aldrin, ultimul membru încă în viață din echipajul Apollo 11.
„Michael Collins a trăit o viață în serviciul țării noastre”, a reacţionat Joe Biden într-un comunicat, subliniind că acesta „a reușit să scrie, dar și să povestească istoria remarcabilei reușite a națiunii noastre în spațiu… El poate nu a primit aceeași glorie, dar a fost un partener egal, reamintind națiunii noastre importanţa colaborării în serviciul atingerii marilor obiective”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW