George Shultz, fost Secretar de Stat în administrația președintelui republican Ronald Reagan și marele arhitect al diplomației americane de la sfârşitul războiului rece, considerat unul dintre cei mai mari strategi ai tuturor timpurilor, a încetat din viață sâmbătă, 6 februarie, la vârsta de 100 ani, a anunțat Institutul Hoover.
George Shultz a activat sub trei președinți americani, dar în funcția de Secretar de Stat, sub Ronald Reagan, a avut rolul-cheie în modificarea cursului istoriei, utilizând toate instrumentele diplomației pentru a pune capăt războiului rece. El este unul dintre cei doi unici americani care au ocupat patru funcții diferite în guvernul federal: ca ministru de Externe, ministru de Finanțe, ministru al Muncii și director al Bugetului la Casa Albă.
Artizan al primelor contacte între Ronald Reagan și regimul sovietic, începând din 1983, Shultz a asistat, împreună cu vicepreședintele american George H.W. Bush, la funeraliile din 1985 ale fostului lider comunist sovietic Constantin Cernenko. Acolo l-a întâlnit pe noul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, considerat atunci un moderat în lumea politică de la Moscova, cu care s-au pus bazele deschiderii unui dialog mai amplu între cele două mari puteri rivale. Shultz a fost un fervent adept al diplomației la nivel de persoane. Ca profesor de Economie, el se considera un expert ghidat mai degrabă de cifre decât un ideolog.
Deși republican, Shultz a dezaprobat stilul de lucru al lui Donald Trump. Cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani, anul trecut, el a dat publicității un eseu în care, referindu-se la Trump, sublinia că „Statele Unite, ca și indivizii, nu pot reuși decât dacă se bucură de încredere”.
Foto: By Cmichel67 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99659224