Zece elevi olimpici, însoțiți de părinți, au semnat contractele de acordare a bursei de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2022-2023. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei, în prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și a membrilor Biroului Prezidiului.
În deschiderea întâlnirii acad. Ioan-Aurel Pop a făcut o prezentare a Academiei Române și a accentuat asupra rolului acesteia în dezvoltarea culturii, artei și științelor românești, inclusiv prin aportul celor 70 de institute de cercetare din sistemul academic. Președintele Academiei Române a felicitat tinerii olimpici pentru performanțele obținute și i-a îndemnat ca, după absolvirea studiilor, să-și valorifice competențele activând în institutele de cercetare ale Academiei.
În acest context, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, le-a vorbit olimpicilor despre Programul „Academia Română în dialog cu tinerii“, inițiat în anul 2019, al cărui scop este susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități, vizând pregătirea generației viitoare de intelectuali de elită ai țării. Programul va fi dezvoltat pe mai multe direcții, între care se află acordarea de burse elevilor și studenților cu potențial cognitiv deosebit și organizarea de școli ale olimpicilor în perioada vacanțelor de vară și de iarnă.
Cei zece olimpici, beneficiari ai burselor Academiei Române pentru anul școlar 2022-2023, au fost selectați în urma unei competiții la care au participat 64 de elevi din toată țara. Criteriile luate în considerare au fost: rezultatele școlare, premiile obținute la olimpiadele naționale și internaționale, motivația și dorința de a acumula cunoștințe și de a evolua profesional, capacitatea creativă și inovativă, dar și situația materială a părinților. Bursele vor fi acordate anual până la finalizarea studiilor de liceu sau facultate, cu condiția menținerii performanței școlare de excepție.
Pentru actualul an școlar, Academia Română a acordat bursă de merit unor elevi provenind din 10 colegii naționale și licee din Brașov, București, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Dorohoi, Fălticeni, Jibou și Tulcea. Aceștia au participat în perioada 1-5 august 2022 la Școala de vară „Sub semnul istoriei“, organizată de Academia Română la Centrul său din comuna General Berthelot, județul Hunedoara, unde au beneficiat de un program ce a inclus întâlniri cu membri Academiei Române, precum și o serie de excursii în Țara Hațegului.
În cadrul programului „Academia Română în dialog cu tinerii“ va fi organizată anual o astfel de competiție de selecție. Concursul va fi anunțat la începutul fiecărui an școlar prin intermediul inspectoratelor școlare și prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii. (Biroul de comunicare al Academiei Române).
„Academia Română a acordat primele burse de merit tinerilor olimpici”. Adeca, vrei sa zici ca s-a disteptat … Proasta ?!