Accesarea unor credite pentru investiții în agricultură: 6 beneficii garantate

Creditele pentru investiții în agricultură sunt acordate, în general, pentru investiții în active de producție utilizate de la un ciclu de producție la altul, de obicei pe mai mulți ani,, cu riscuri diferite de creditare. 

Investițiile în agricultură pe termen mediu și lung se caracterizează prin amortizarea îndelungată a capitalului investit și prin perioade lungi de timp înainte de momentul în care încep să apară veniturile.

Accelerarea dezvoltării exploatației agricole

Achiziționarea de mașini și echipamente agricole necesită o plată inițială mare în comparație cu fluxul anual de numerar generat de investiție. Astfel, capitalul investit se amortizează doar pe o perioadă de câțiva ani.

În cazul culturilor perene durează câțiva ani până acestea se maturizează, în timp ce cheltuielile eșalonate pentru pregătirea terenului, plivitul, fertilizarea etc. se acumulează în perioada în care investiția nu aduce venituri. Practic, în acest caz, un credit de investiții vă va armoniza fluxurile de numerar.

La rândul lor, investițiile în sisteme de irigații sau clădiri agricole pot necesita lucrări considerabile de inginerie și construcție înainte de a fi gata de utilizare.

A aștepta până acumulați banii necesari investiției ar putea însemna fie blocarea investiției/activității pe perioade mari de timp, fie pierderea unor oportunități de piață.

Gamă largă de întrebuințări

Creditele pentru investiții în agricultură pot fi utilizate pentru finanțarea achiziţiilor de utilaje agricole, de terenuri agricole, hale, depozite, pentru construcţii de sere, solarii, grajduri, magazii pentru depozitare, pentru achiziţia de animale, de sisteme de irigaţii, precum și pentru refinanţarea unor credite de investiţii de la alte instituţii.

Flexibilitate

Există instituții de credit care oferă și împrumuturi cu destinație mixtă (credit pentru capital de lucru + credit pentru investiţii), acoperind astfel întreaga gamă de nevoi de finanțare a unui fermier.

Acces la finanțare indiferent de forma de organizare

Pentru a contracta un credit pentru investiții în agricultură poți fi producător agricol individual, SRL sau poți activa sub orice altă formă de organizare acceptată în domeniul agricol. Instituția de credit nu va face „discriminări”, cerându-se în schimb însă, de a avea cel puțin un sezon agricol de activitate.

Adaptare la nevoile fermierului

Finanțarea investiției printr-un împrumut de investiții pentru agricultură se face de obicei pe perioade de timp de 5-10 ani, adaptate nevoilor fermierului. De asemenea, instituțiile de credit întocmesc împreună cu fermierul un plan de rambursare a creditului sezonier, cu rate zero în perioadele fără încasări, adaptat specificului activității agricole respective.

Garanții flexibile

În funcție de sumele acordate, garanțiile cerute de instituțiile finanțatoare pentru creditele de investiții în agricultură sunt garanții personale (coplătitori, de exemplu), mobiliare (autovehicule, echipamente) sau imobiliare. Creditele se pot obține și fără a fi nevoie de o contribuție proprie.

Sfaturi

Instituțiile de credit apreciază în mod diferit riscurile, atunci când acordă un credit de investiții pentru agricultură și de aceea sunt mai înclinate să finanțeze anumite tipuri de activități sau condițiile de finanțare sunt mai stricte pentru investițiile cu un grad mai mare de risc. 

Totuși, anumite tipuri de investiții pot diminua aceste riscuri „îmbunătățind” relația cu instituția de credit, inclusiv în ceea ce privește condițiile în care aceasta vă acordă împrumutul.

  • Investițiile cu perioade lungi de amortizare sunt în general mai riscante decât investițiile cu perioade scurte de amortizare care produc flux de numerar destul de uniform (de exemplu, fermele de vaci de lapte vs. livezi de pomi fructiferi).
  • Investițiile care servesc scopuri multiple sunt mai puțin riscante decât investițiile specializate. Echipamentele multifuncționale, cum ar fi un tractor, pot fi utilizate pentru o serie largă de activități și, prin urmare, sunt mai puțin riscante, decât investiția, spre exemplu, într-o combină.
  • Investițiile în cumpărarea sau dezvoltarea terenurilor (de exemplu, irigații) extind gama de culturi care pot fi cultivate. Terenul poate fi închiriat sau vândut (în funcție de mediul legal / instituțional), iar valoarea poate crește în timp.Achiziționarea sau închirierea de terenuri agricole permite extinderea operațiunilor agricole și face posibilă diversificarea sau specializarea.
  • Unele investiții pot fi utilizate ca garanție sau pot crește valoarea altor garanții potențiale. Mașinile și echipamentele agricole pot fi utilizate pentru a garanta împrumuturile. Alte investiții, cum ar fi infrastructura de irigații și drenaj pot crește valoarea terenurilor agricole, crescând valoarea colaterală a acesteia. De asemenea, investițiile în instalațiile de irigații și drenaj îi ajută pe investitori să se protejeze împotriva secetei sau inundațiilor. Mai mult, acestea permit diversificarea în culturi de mare valoare, crescând numărul recoltelor pe an, ceea ce duce la un flux de numerar mai bun și mai puțin sezonier.
  • Investițiile în instalațiile de depozitare și procesare reduc pierderile post-recoltare și permit fermierilor să vândă o parte din produsele lor atunci când prețurile sunt mai favorabile.
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW