Acord între Ministerul Sănătății și BEI – sprijin pentru construcția spitalelor regionale

Ieri, 9 iulie, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi Andrew McDowell, Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, au semnat  Acordul de servicii de asistenţă tehnică (PASSA) care stabileşte termenii  în care Banca Europeană de Investiții va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de care beneficiază Ministerul Sănătăţii în cadrul Fondului European Structural de Investiții.

Printre aceste proiecte enumerăm: Programul Operaţional Regional („POR”) şi Programul Operaţional pentru Asistenţă Tehnică („POAT”),  aşa cum este prevăzut în Memorandumul de Înțelegere semnat de Banca Europeană de Investiții și Guvernul României.

“Astăzi facem un alt pas important pentru construirea celor trei spitale regionale din Iași, Cluj Napoca și Craiova. În cadrul  acestui Acord  de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), vom beneficia de sfaturile experților BEI în faza de proiectare, supraveghere și construcție a celor trei spitale” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În  baza acestui Acord, Banca Europeană de Investiții va oferii servicii de asistenţă tehnică pentru Ministerul Sănătății, pentru întărirea capacitatii de management necesară în implementarea celor trei proiecte pentru Spitalele Regionale de Urgență, cofinanţate de fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional.

Ministerul Sănătății a semnat  cu Ministerul Fondurilor Europene, la data de 04.06.2019, contractul de finanţare prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, proiectul ,,Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele SRU Craiova, Iași, Cluj în valoare de 78 milioane lei”, valoare din care se va finanța Acordul de Servicii de Asistență Tehnică (PASSA).

Acordul are o valoare totală de 12.899.600 EURO, din care valoare Serviciilor de Asistenţă Permanentă este de 3.478.800 EUR şi valoarea Serviciilor pe bază de Solicitare este de 9.420.800 EUR și se va derula până la data de 31 decembrie 2023.

Consultantul BEI a pregatit documentaţia de atribuire pentru activitatea de proiectare SRU Iaşi, care urmează să fie lansată în perioada următoare.

„Pentru urgentarea  activitaţilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru proiectarea SRU Iaşi,  am apelat  la  lansarea procedurii cu clauză suspensivă. Acest lucru ne va permite să demarăm achiziţia înainte de a obţine aprobarea Comisei Europene pentru cererea de finanţare. Câştigăm astfel timp preţios să oferim o garanţie Comisiei Europene privind  angajamentul României pentru construcţia acestor spitale”, a mai adaugat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu și sunt finalizați indicatorii tehnico-economici  care vor fi  aprobaţi la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW