Actele antisemite au atins în 2021 cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, înregistrându-se zilnic peste zece incidente de acest fel la nivel mondial, arată un raport publicat cu trei zile înaintea Zilei internaționale a Holocaustului de către Agenția evreiască și Organizația sionistă mondială, preluat de France Presse și ”Le Point”. Aproape 50% din actele antisemite s-au produs în Europa și aproape 30% în Statele Unite, mai relevă raportul menționat, cu sublinierea că 2021 a marcat un număr record de acte antisemite la nivel mondial.
”Principalele acte de acest fel recenzate sunt vandalisme, distrugeri, profanări de pietre funerare, diverse acte de propagandă”, se afirmă în raport. Agresiunile fizice și verbale reprezintă circa o treime din astfel de incidente. Raportul notează de asemenea ”o creștere spectaculoasă a conspirațiilor antisemite publicate pe rețelele de socializare”, punând această tendință inclusiv pe seama pandemiei de coronavirus. Cu prilejul manifestațiilor împotriva restricțiilor sanitare, în diverse locuri din lume au fost utilizate simboluri cum ar fi steaua galbenă, ceea ce, potrivit raportului mai sus menționat, a dus la banalizarea Holocaustului. Creșterea actelor antisemite este pusă de asemenea în legătură cu războiul care în luna mai 2021 a opus Israelul și Hamasul, pentru a patra oară de la preluarea puterii în Gaza de către mișcarea islamistă înarmată.
Propagandă revizionistă arătată cu degetul
Pe fondul tensiunilor declanșate în Ierusalimul de est, un război-fulger avea să se soldeze cu 260 morți de partea palestiniană, între care numeroși combatanți, dar și 13 morți israelieni, între care și un soldat. Raportul reamintește că acest conflict ”a provocat un val de manifestaţii pro-palestiniene și anti-israeliene, cele mai multe degenerând în incidente antisemite și în grave violenţe împotriva evreilor locali”. În lupta împotriva antisemitismului în 2021 s-au semnalat și importante succese. Astfel, țări și guverne au adoptat, spre exemplu, noi legi privitoare la lupta împotriva antisemitismului. Într-un raport separat al CAM (Combat Antisemitism Movement), o organizație ce regrupează peste 100 ONG-uri, autorii afirmă că utilizarea de simboluri legate de Shoah la manifestațiile împotriva restricțiilor sanitare au permis banalizarea Shoah. ”Banalizarea crimelor împotriva umanității comise de către naziști alimentează propagandă revizionistă care caută să minimalizeze culpabilitatea naziștilor și să creeze spații pentru conspirații antisemite și negarea Shoah”, a afirmat directorul CAM, Sacha Roytman Dratwa. Memoria Shoah, a adăugat el, ”este baza luptei contra antisemitismului și chem decidenții, giganții Internetului, publicul să ia în serios această tendință periculoasă”.