Administrația Biden dorește să închidă închisoarea de la Guantanamo

Președintele Joe Biden, a anunțat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe,  dorește să închidă emblematica închisoare de la Guantanamo înainte de sfârșitul mandatului său prezidențial. El reia astfel o promisiune datând din campania prezidențială a lui Barack Obama, care nu a reușit să se țină de cuvânt, neputând să ajungă la un compromis cu Congresul american. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a mai anunțat că a fost deja antamat un proces, împreună cu Consilul securității naționale, ce vizează cooperarea cu diferite agenții federale la evaluarea situației actuale moștenite în legătură cu baza de la Guantanamo de la guvernele precedente.

De precizat că baza amintită găzduiește circa 40 de deținuți acuzați de terorism, între care figurează și pakistanezul Khaled Cheikh Mohammed, creierul autoproclamat al atentatelor din 11 septembrie 2001. 26 deținuți sunt considerați ca „foarte periculoși” pentru a putea fi eliberați și procedurile legale durează multă vreme din cauza complexității dosarelor lor.

Reamintim că armata americană, sub președinția lui George W. Bush, a construit rapid acest centru de detenție la o bază navală americană situată în vârful estic al  Cubei. Această enclavă de 117 km. pătrați fusese cedată de Cuba Statelor Unite din anul 1903, drept mulțumire pentru ajutorul primit în războiul cubanezilor contra spaniolilor. Primii deținuți au sosit la această închisoare la 11 ianuarie 2002, la câteva săptămâni după atentatele din 11 septembrie 2001. Această închisoare a încarnat la vremea înființării ei, pentru întreaga lume, excesele Statelor Unite în lupta împotriva teroriștilor. Au rămas în memoria planetei imaginile cu prizonierii îmbrăcați în combinezoane portocalii, cu lanțuri la picioare, supuși unor torturi, în spatele unor grilaje înalte garnisite cu sârmă ghimpată. În perioada administrației George W. Bush, la Guantanamo s-au aflat 780 persoane, acuzate de legături cu Al-Qaida și cu talibanii afgani. De atunci, sute dintre deținuți au fost eliberați sau transferați în țările lor de origine ori în terțe țări.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW