miercuri, 1 aprilie, 2020
1.8 C
București

Administratorii unor afaceri ce totalizează milliarde euro, la cel de-al treilea summit RePatriot

Proprietarii şi administratorii unor afaceri ce totalizează milliarde euro s-au aflat zilele acestea la Alba Iulia, la cel de-al treilea summit RePatriot.

Pornită în urmă cu trei ani şi plasată simbolic sub semnul unităţii, al lui 1 Decembrie şi al oraşului Alba Iulia, mişcarea RePatriot are drept scop repatrierea prin antreprenoriat a românilor care au plecat din ţară şi au afaceri în Occident, realizarea de legături între aceştia şi antreprenori din ţară cu afaceri ce pot pătrunde pe pieţe externe şi prezentarea României ca destinaţie de investiţii.

Summitul de anul acesta a reunit între 4-7 octombrie la Alba Iulia peste 200 de antreprenori din Diaspora şi Ţară animaţi de deviza “Noi facem România mai bună!”.

Au fost discutate oportunităţile de afaceri din România – IT-ul, agricultura, real estate, turism şi dezvoltarea de noi tehnologii fiind identificate ca domenii cu excelent potenţial de dezvoltare -, au fost prezentate cadrul investiţional şi potenţialele surse de finanţare care pot fi atrase pentru românii din Diaspora, au fost explorate parteneriate strategice de business între oamenii de afaceri din ţară şi din afara ei şi a fost facilitat transferul de know-how şi de experienţe înspre şi dinspre România.

“România nu mai e doar o promisiune, e o certitudine”, a declarat Dragoş Roşca, preşedintele Romanian Business Leaders. “Începe să se schimbe faţa ţării, este un context mult mai favorabil decât în trecut pentru a face business în România.”

Cinstind trecutul – prin vizitarea Catedralei Încoronării din Alba Iulia şi a Catedralei “Sfânta Treime” din Blaj, construind prezentul – prin stabilirea de parteneriate pentru afaceri, antreprenorii prezenţi la summitul RePatriot au discutat şi viitorul în aceste zile. Sesiunea special dedicată, “Gânduri pentru următorii 100 de ani”, a fost marcată de prezenţa aparte a lui Indrei Raţiu, fondator al Centrului Raţiu pentru Democraţie şi urmaş al familiei ardelene care de mai bine de două secole s-a pus în slujba românilor transilvăneni.

“Aleg să locuiesc aici, nu am altă casă”, a spus Indrei Raţiu cu accentul, optimismul şi calmul care au amintit de tatăl său, revenit în 1990 din exil. “În centenarul care începe aştept mari surprize de inventivitate din partea românilor. Oricui din străinătate îi spun: dacă doriţi creativitate, apelaţi la români”.

Tot pe creativitate, ca principală resursă pentru viitoare businessuri legate de România, a pus accentul şi George Haber. Antreprenor în Silicon Valley, născut la Oradea, format în Israel, fondator al Cresta Fund şi al unor afaceri vândute cu sute de milioane de dolari, George Haber a arătat că prin aşezarea între popoare atât de diferite cultural “am dobândit calităţi pe care alte popoare latine nu le au. La 100 ani de la reunificare, să facem un nou plan”, a spus George Haber, antreprenorul din Silicon Valley. “În zece ani să devenim centrul de tehnologie cel mai eficient din lume. Machine learning e cea mai mare schimbare pe care Pământul a văzut-o, care în zeci de ani va schimba absolut totul. E un context de high tech în care România are un avantaj extraordinar, căci are ceea ce lipseşte altora, avem acest multiculturalism + creativitate.”

Discuţiile au trecut în revistă şi acele acţiuni ale oficialilor care pot descuraja repatrierea prin antreprenoriat, fiind amintită în acest sens reacţia autorităţilor la Mitingul Diasporei, din 10 august.

“Vă invit să fiţi exigenţi cu noi, reprezentanţii statului”, a spus Sandra Pralong, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială care a transmis mesajul Preşedintelui Klaus Iohannis (gazdă, de altfel, al primului summit RePatriot, din 2015). “Să fiţi cât mai exigenţi cu instituţiile statului şi să fie cât mai vocală aşteptarea pe care o aveţi de la stat. Doar în acest fel România va deveni mai bună şi vă va primi aşa cum meritaţi.”

“Am generat 14 proiecte la care vom lucra pentru o Românie mai bună împreună, întreprinzători din ţară şi din afară, oameni care fac în fiecare zi lucruri minunate, care aduc bunăstare şi plus valoare acolo unde se află”, a declarat Marius Bostan, antreprenor, fondator al RePatriot şi fost ministru al Comunicaţiilor. “S-au pus la cale afaceri şi, pe de altă parte, ne-am reamintit la Blaj şi Alba Iulia de înaintaşi precum Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Şincai din secolul 18, ori, mai spre 1848, de Aron Pumnul, Simeon Bărnuţiu şi nepotul său, Iuliu Maniu, episcopii ortodox Andrei Şaguna şi cel greco-catolic Lemeni care s-au înfăţişat acolo, pe Câmpia Libertăţii, împreună la 1848, şi, mai spre 1918, de episcopii Iuliu Hossu şi Miron Cristea, de Gheorghe Pop de Băseşti. Mulţi dintre ei au fost adevăraţi antreprenori ai vremii lor. Gândiţi-vă numai la Gheorghe Şincai, fiul de iobag din Şinca Veche care a studiat apoi la Blaj, Viena, la De Propaganda Fide din Roma şi, revenit în ţară, în 1780-1790, a înfiinţat peste 300 de şcoli.”

În colaborare cu revista Newsweek, anul acesta a fost realizat în premieră “Top 100 de Români de pretutindeni”, un top realizat pe baza voturilor antreprenorilor RePatriot. În cadrul unei Gale de premiere, prezentate la Alba Iulia de Simona Pirtea – Managing Partner Enache Pirtea&Asociaţii şi Felix Pătrăşcanu – Managing Partner FAN Courier, antreprenorii prezenţi i-au aplaudat pe românii care au performat în zece domenii de business aflaţi în acest top, surse de inspiraţie pentru comunităţile din Ţară sau din Diaspora din care fac parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

TRENDING