George Lupu (www.b1tv.ro)
Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a promis că va lua măsuri după ce un consilier din minister a luat contracte de consultanță de 18 milioane de euro, chiar în perioada în care Guvernul susținea că vrea să reducă cheltuielile statului. Adrian Câciu a dezvăluit pentru B1 TV că vrea un act normativ ferm care să interzică deținerea firmelor de consultanță pentru funcționariic are lucrează cu fonduri guvernamentale:
„Asistăm la un nou caz de sfidare a banului public. Din punctul meu de vedere șmecheria se încheie. Legislația este atât de permisivă încât unii au început să confunde serviciul public cu propria lor companie. În mandatul meu și al acestui guvern acest lucru este intolerabil. Încercăm să găsim soluții pentru a eficientiza cheltuielile statului, pentru a nu mai avea risipă la bugetul statului, încercăm să luăm măsuri care să ducă la o altfel de administrație. Acum am dat o dispoziție în minister, lucrăm la o ordonanță, la un act normativ cu care să venim la masa Guvernului săptămâna viitoare privind restricțiile pe care trebuie să le îndeplinească un funcționar care lucrează, nu numai cu fonduri europene, dar cu fonduri guvernamentale.
Din perspectivă morală nu ar fi trebuit să se întâmple o astfel de situație sau astfel de situații cum a fost cazul de vineri. Este inacceptabil și o bătaie de joc la adresa instituției pe care eu acum o reprezint la adesa muncii pe care mulți funcționari o duc în mod cinstit și la adresa rezultatelor pe care această instituție le-a obținut.
Pentru a nu mai avea astfel de cazuri vreau să avem un act normativ ferm prin care să se interzică astfel de practici la funcționarii care lucrează cu fonduri guvernamentale, interdicția de a deține firme de consultanță, atât ei cât și familiilor lor. Vreau să extindem această interdicție și pentru o perioadă de timp după ce nu mai lucrezi în cadrul Guvernului să nu poți să ai astfel de activități”.
Adrian Câciu a mai spus că nu poate stopa contractele încheiate de funcționarul implicat în acest caz pentru că acestea nu au fost desfășurate cu MIPE ci cu unități adminsitrativ teritoriale. Pe de altă parte funcționarul nu va mai lucra în MIPE și vor fi sesizate instituțiile de anchetă:
„Acest individ nu o să mai lucreze la MIPE începând de astăzi. O să sesizez și instituțiile abilitate, dacă sunt chestiuni de ilegalitate fiecare să răspundă în dreptul lui”.
Acest caz are loc după ce Dragoș Adrian Iorga, director executiv în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a fost reținut de DNA și este acuzat de procurori că încasa lunar bani de la doi angajați cărora le oferise subiectele și răspunsurile de la concursul prin care și-au obținut posturile.
I auzi brâu, hahahahahahaha. FURA TOTI ADTIA DE LA STAT DE 34 DE ANI SUTE DE MILIARDE DE EURO SI EI CICA SUNT JUSTITIARI. ABIA ACIM. HUOOOOO