11.8 C
București
joi, 6 mai

Afacerea Bygmalion: Nicolas Sarkozy, din nou la tribunal, pentru finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2012

Miercuri, 17 martie, Dreapta franceză – divizată – aștepta cu nerăbdare deschiderea procesului în așa-numitul scandal Bygmalion, după numele firmei prin care au fost operate toate cheltuielile mult peste limitele legale, în campania prezidențială din 2012 a fostului președinte Nicolas Sarkozy.

După „procesul ascultărilor telefonice” încheiat cu condamnarea lui Sarkozy la 3 ani închisoare, dintre care unul de închisoare fermă, sentință împotriva căreia a fost făcut apel, fostul președinte francez apare din nou în fața justiției. Se anunță un proces lung și complicat, în care sunt implicate mai multe persoane.

De ce este acuzat Sarkozy

Scandalul a fost declanșat de Jérôme Lavrilleux în 2014, când acesta a dezvăluit sistemul dublu de contabilitate și falsele facturi emise de firma Bygmalion pentru disimularea cheltuielilor ce depășeau cu mult plafoanele stabilite de lege pentru candidați în alegeri. Potrivit cifrelor reale, Sarkozy a cheltuit în campania ce l-a adus la președinția Franței în 2012 42,8 milioane euro, în loc de 22,5 milioane, maximum autorizat de lege. Martori de la vremea respectivă vorbesc despre dorința insistentă a lui Nicolas Sarkozy de imagini spectaculoase destinate mijloacelor de informare, dorința sa de apariții speciale, de anvergură, în public. În acest scop, echipa sa a cerut sprijinul a două agenții de comunicare, între care una era filială a grupului Bygmalion. Această întreprindere apropiată partidului de dreapta UMP ar fi acceptat instituirea unei duble facturări pentru disimularea cheltuielilor exorbitante ale campaniei lui Sarkozy.

„Fraude masive”

Echipa de campanie a lui Sarkozy a cerut firmei Event&Cie, filială a Bygmalion, să adreseze facturile campaniei direct partidului UMP, și nu asociației create pentru asigurarea finanțării campaniei. Până la al doilea tur de scrutin, facturile pentru mitingurile electorale organizate cu un uriaș fast au fost trimise partidului, unde sumele respective erau puse în seama altor convenții, activități ale partidului prin suprafacturare. Prin această „fraudă masivă”, 80% din suma astronomică facturată de firma Event&Cie a fost abil ascunsă, ea reprezentând peste 20 milioane de euro.

Care este răspunderea lui Nicolas Sarkozy?

Nicolas Sarkozy nu este acuzat că a știut de existența acestei fraude pe bază de falsă facturare, dar este suspectat că a angajat cheltuieli suplimentare cerând organizarea de noi și noi mitinguri electorale, deși știa că are un buget limitat. El a și fost alertat de experții contabili în legătură cu această situație. „Derapajele financiare sunt consecința directă a deciziilor luate de candidat„, a stabilit magistratul în sarcina căruia se află acest dosar, fără însă să-l acuze pe Sarkozy de îmbogățire personală. Este exclusă totuși ideea că Nicolas Sarkozy, candidat și șef al propriei campanii, ar fi ignorat existența dublei facturări. Contraargumentul cu care vine domnia sa este faptul că deși un membru al echipei i-a atras atenția asupra situației financiare a campaniei, nu a acordat atenția cuvenită în condițiile în care avertismentul îi venea în ziua primului tur de scrutin și principala sa preocupare era rezultatul alegerilor.

În consecință, Sarkozy este trimis în judecată pentru o singură infracțiune, finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale. Celelalte persoane implicate în proces, circa 12 (membri ai echipei de campanie, cadre ale UMP, șefi ai firmei Bygmalion) sunt acuzați de complicitate la finanțarea ilegală a campaniei lui Nicolas Sarkozy, la care se adaugă acuzații de fals, uz de fals, escrocherie, abuz de încredere, fiecare urmând a fi pedepsit în funcție de faptele comise.


Foto: By European People's Party – EPP Summit October 2010, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12162667

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW