Este deja public numărul mare de tancuri Leopard ce urmează să fie livrate Ucrainei de țările NATO
Cu prilejul primei aniversări a invaziei ruse în Ucraina, dar și la împlinirea în aceeași zi de 24 februarie a 105 ani de independență a Estoniei, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-au aflat la Tallin pentru a participa la festivitățile ce au avut loc. Au participat la ceremonia organizată de autoritățile estoniene, unde Jens Stoltenberg a adus un omagiu Estoniei, țară ce ”nu-și precupețește eforturile pentru a-i ajuta pe ucraineni”. ”Unul pentru toți și toți pentru unul” a fost formula utilizată de Stoltenberg pentru a incita toate țările NATO să nu-și diminueze eforturile pentru sprijinirea Ucrainei. Vladimir Putin, a spus el, nu dorește pacea, ci de a continua războiul. ”Trebuie să dăm Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge agresiunea rusă. Unii se tem că ajutorul nostru înrăutățește situația, dar cel mai mare risc este ca Putin să câștige războiul”, a spus Stoltenberg, dat fiind că mesajul ce ar fi dat altor lideri ar fi acela că ”prin forță poți obține ceea ce vrei”. În opinia Secretarului general al NATO, sprijinul militar ”este vital pentru Ucraina… Acesta este singurul mijloc de a crea condițiile pentru ca președintele Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul pe câmpul de luptă. El trebuie să se așeze la masa negocierilor și să accepte Ucraina ca un stat suveran, independent în Europa”, a insistat Stoltenberg.
Arme grele au plecat deja către Ucraina
Ursula von der Leyen, prezentă la ceremoniile de la Tallin, a anunțat că ideea provenită de la Estonia privind achiziționarea în comun de arme destinate Ucrainei se află în lucru la Uniunea Europeană. Anunțuri importante au fost de asemenea anunțate la Tallin. Polonia a livrat deja Ucrainei primele tancuri de luptă Leopard 2, a anunțat Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării al Poloniei, în cadrul unei reuniuni a Consiliului securității naționale, fără a preciza numărul lor. Polonia este astfel prima țară care s-a oferit să trimită tancuri de concepție germană Ucrainei, lansând critici dure la adresa Berlinului pentru reticența manifestată inițial, refuzând chiar trimiterea de astfel de tancuri Kievului. Polonia și-a mărit achizițiile proprii de arme și și-a majorat bugetul militar până la 4M din PIB în 2023. Polonia a primit și ea peste 1 milion de refugiați ucraineni.
Livrările de arme se multiplică
Guvernul suedez a anunțat vineri, 24 februarie că va livra Ucrainei în jur de 10 tancuri Leopard și sisteme anti-aeriene. Joi, 23 februarie, premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită la Kiev, a anunțat că va trimite în Ucraina 6 tancuri Leopard 2, cu promisiunea de a trimite alte patru tancuri în următoarele luni. Finlanda a anunțat și ea că va trimite trei tancuri Leopard 2 în versiune modificată, precizat Mikko Savola, ministrul finlandez al Apărării. Reamintim că și Germania, țară producătoare a acestui tip de tancuri, a decis în final în luna ianuarie livrarea a 14 tancuri Leopard 2A6, cu scopul de a organiza două batalioane de blindate. Canada a promis patru Leopard 2A4, unul dintre ele fiind deja expediat. Norvegia va oferi Ucrainei 8 tancuri Leopard 2, precum și o cantitate de muniții, piese de schimb și până la 4 vehicule de sprijin. În fine, Ucraina mai poate conta pe cel puțin 100 tancuri Leopard 1A5, tip mai vechi, furnizate de Berlin, Haga și Copenhaga.