Belarus: Uniunea Europeană promite sancțiuni, agenția ONU a aviației civile lansează o anchetă

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat că UE intenționează să-l facă pe Alexandr Lukașenko să plătească scump pentru deturnarea și forțarea avionului civil de pe ruta Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk pentru a recupera un opozant politic. El a cerut eliberarea „imediată” a opozantului Protasevici. Josep Borrell a declarat la Lisabona, cu prilejul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor UE, că șefii de stat și de guvern au cerut lunea trecută adoptarea de sancțiuni economice sectoriale împotriva Belarus. Între acestea sunt menționate exporturile de potasiu ori găsirea unei alte soluții pentru ajungerea gazelor rusești în Europa pe altă cale decât Belarus, care astfel ar pierde importante taxe de tranzit. În afara unor sancțiuni economice, este avută în vedere extinderea listei celor 88 personalități ale regimului Lukașenko și a șapte întreprinderi deja înscrise pe „lista neagră” a lipsirii de drept de a intra și a face afaceri în spațiul UE, cu titlu de sancțiuni pentru represiunile la care sunt supuși opozanții față de regimul dictatorial al lui Lukașenko.
Organizația aviației civile internaționale (OACI) a anunțat declanșarea unei anchete privind interceptarea zborului comercial al companiei Ryanair în spațiul aerian al Belarus. OACI a precizat că va întreprinde o anchetă factuală dată fiind importanţa stabilirii exacte a faptelor, dacă au fost încălcate normele de drept internațional privind transporturile aeriene, inclusiv Convenția de la Chicago privind aviația civilă internațională și anexele ei de către un stat membru al OACI .

Companiile aeriene europene evită spațiul aerian al Belarus

Vineri, încă un zbor Paris-Moscova a fost anulat. Ca și cel de miercuri, a fost oprit întrucât nu a primit avizele necesare din partea Rusiei pentru a utiliza alte culoare aeriene de intrare în spațiul aerian rus decât cel al Belarus. Autoritățile franceze au cerut Moscovei să respecte principiul reciprocității în privința transporturilor comerciale aeriene, dar partea rusă se scuză invocând probleme „de ordin tehnic” și privind „securitatea pasagerilor”.Tot vineri, Austrian Airlines a anulat zborul Viena-Moscova, neavând autorizația rusă care să permită evitarea spațiului Belarus.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW