Agra Asigurări, compania specializată în domeniul asigurărilor agricole, introduce noi beneficii pentru fermierii români în cadrul pachetelor de reînsămânțare a culturilor. Noutățile din acest an vizează atât culturile de toamnă, cât și culturile de primăvară. La culturile de toamnă, rapiță și cereale, se acoperă suplimentar riscurile din pachetul de reîntoarcere și daunele produse de dăunătorii specifici acestor culturi. Pachetul de reîntoarcere se extinde și la culturile de primăvară prin acoperirea de riscuri care pot afecta răsărirea și dezvoltarea plantelor în stadiile incipiente. Astfel, la culturile de primăvară se pot asigura crusta, spălarea solului, daunele produse de particule fine de pământ și îngheț.
Îmbunătățirea produselor este un proces continuu de analiză și în acest sens se aduc acoperiri suplimentare și în cazul culturii de viță de vie pentru vin și struguri de masă, prin acordarea unei despăgubiri suplimentare în cazul daunelor provocate de grindină cu începere de la stadiul de vegetație BBCH 85 struguri în pârgă.
“Agricultura este o afacere tot mai riscantă în ultimii ani datorită schimbărilor climatice care generează riscuri impredictibile. Ne dorim să fim cât mai aproape de fermierii noștri și lucrăm constant să le oferim soluții viabile și noi avantaje pentru a-și proteja munca și culturile”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Directorul General Agra Asigurări România.
Prezentă pe piața din România din anul 2016, Agra Asigurări oferă fermierilor mai multe produse de asigurare, printre care amintim polița Agrar Basis pentru cultura mare, Agrar Basis pentru Vița de vie și Struguri de masă, polița Sfeclă de Zahăr Universal, Index de Secetă și nu în ultimul rând, polița de asigurare pentru Sere și Solare.
Riscurile asigurate prin polița Agrar Basis sunt grindina, incendiul, înghețul, înghețul târziu de primăvară, furtuna/ploaia torențială sau pachetul de reînsămânțare care cuprinde următoarele riscuri: Crustă, Daune produse de particulele de nisip/ pământ antrenate de vântul puternic, Spălarea solului, Secetă pedologică în faza de răsărire și daunele produse de Dăunători specifici.
Pentru seceta pedologică și daunele produse de dăunători specifici se despăgubesc costurile de reînsămânțare cu 15% din suma asigurată, dar nu mai mult de 750 RON pe ha și numai după ce reînsămânțarea a fost efectuată. Pentru celelalte riscuri din pachet de despăgubesc costurile de reînsămânțare cu 20% din suma asigurată pe hectar, dar nu mai mult de 1000 RON și doar după ce reînsămânțarea a fost efectuată.
Culturile eligibile pentru programul de asigurare Agrar Basis sunt cerealele (grâu, secară, sorg, hrișcă, alac, triticum, orz, triticale, ovăz, mei, speciile mixte de cereale), porumbul (pentru boabe, pentru siloz și porumb sămânţă), fructele oleaginoase (floarea soarelui, in pentru ulei și cel pentru fibre, mac, rapiță, șofrănel, muștar), leguminoasele (mazăre de câmp, fasole de câmp, lathyrus, lupin, soia, năut), rădăcinoasele (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr, hrean, dovleac pentru ulei, cartoful), precum și plantele alternative (cânepă și chimen).
Graficul de subscriere pentru pachetele de reînsămânțare aferente culturilor de toamnă și primăvară se regăsesc în infograficul de mai jos.
De la înființarea sucursalei Agra Asigurări din România în 2016, portofoliul companiei s-a mărit de 5 ori pe parcursul celor 5 ani, la peste 800.000 de ha asigurate. Compania estimează că numărul suprafețelor asigurate va urma o evoluție crescătoare, iar în următorii 2 ani va ajunge să asigure 1.000.000 de ha pe an agricol, concomitent cu digitalizarea proceselor de lucru.
Încă de la intrarea pe piața locală, asiguratorul agricol a introdus un proces digitalizat, ce vizează reducerea documentelor în format fizic. Astfel, fermierii se pot înrola online în Portalul Agra Asigurari și beneficiază de servicii cu o birocrație minimă, de la emiterea ofertelor de asigurare și a polițelor în format electronic, până la avizarea daunelor și plata despăgubirilor.