Nu este nevoie să ai multă experiență la volanul unei mașini pentru a înțelege că un sistem de frânare care nu funcționează în mod corespunzător reprezintă un pericol major pentru viața și integritatea fizică a tuturor participanților la trafic: șoferii și pasagerii mașinilor care se confruntă cu această problemă, precum și ai altor autoturisme, dar și pietonii.
Pentru a evita apariția unei astfel de probleme grave, conducătorii auto trebuie să aibă grijă de fiecare detaliu care contribuie la buna funcționare a frânelor. Unul dintre aceste amănunte esențiale este reprezentat de folosirea unui lichid de frana de calitate și de înlocuirea lui în momentul în care își pierde proprietățile inițiale.
După cum îi spune numele, această substanță îndeplinește un rol fundamental în lubrifierea pieselor care compun sistemul de frânare al unui automobil. Folosirea sa constantă te asigură de faptul că forța pe care o creezi în momentul în care apeși pedala se transmite instant și fără probleme către plăcuțele de frână, generând reacția dorită a mașinii.
Când trebuie realizat schimbul de lichid de frână?
Schimbarea culorii lichidului din instalație reprezintă cel mai bun indiciu al faptului că a venit vremea să efectuezi schimbul acestei substanțe. Nuanța normală este de maroniu deschis, iar închiderea la culoare este un indiciu al pierderii proprietăților inițiale și, automat, al faptului că nu mai oferă un randament corespunzător.
Indiferent de aspect, efectuarea unui schimb de lichid de frână este recomandată după trecerea unei anumite perioade de timp. Măsura de siguranță se impune pornind de la constatarea faptului că, uneori, eficiența se reduce considerabil chiar și fără să se înregistreze o modificare perceptibilă a nuanței.
Perioada de timp la care este recomandată înlocuirea substanței variază de la un model de autoturism la altul, fără să existe o regulă generală. De cele mai multe ori, este vorba despre perioade cuprinse între 2 și 4 ani. Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute și pentru a nu cheltui bani inutil, poți verifica acest detaliu în cartea tehnică a mașinii pe care o conduci.
Problemele de care te scutește un lichid de frână înlocuit la timp
Consecința inevitabilă a unui schimb efectuat cu întârziere constă în degradarea prematură a unor componente ale sistemului de frânare. Din cauză că nu mai funcționează corespunzător, trebuie să schimbi etrierele sau plăcuțele de frână și să faci cheltuieli care, de fapt, puteau fi evitate.
Dezavantajele de natură financiară reprezintă doar o parte a problemei, mai grav fiind riscul sporit de accidente, cauzat de lipsa unei frânări ferme și de reacția greoaie a mașinii, atunci când apeși pedala. Așadar, neglijarea unui aspect aparent minor poate să conducă la probleme extrem de grave.
Cum alegi un lichid de frână potrivit?
Cel mai important aspect se referă la faptul că produsul achiziționat trebuie să fie compatibil cu sistemul de frânare al autoturismului pe care îl conduci. Și în acest caz, informațiile necesare se găsesc în cartea tehnică a mașinii.
Specialiștii recomandă o substanță cu un punct de fierbere cât mai ridicat, deoarece, în acest fel, va rezista fără probleme la temperaturi înalte și va oferi un bun randament pentru o perioadă îndelungată de timp.
La rândul său, un grad ridicat de vâscozitate permite lubrifierea corespunzătoare a tuturor pieselor, indiferent de condițiile meteorologice și de stilul de condus al fiecărui șofer, care determină inclusiv măsura și frecvența folosirii frânelor.
Respectă aceste criterii, alege un lichid de frână de calitate și vei fi scutit de numeroase probleme!