Indiferent ca trebuie sa inlocuiesti unul, mai multi sau chiar toti dintii prezenti pe una dintre arcade, tratamentele cu implant dentar reprezinta solutia optima demonstrata stiintific, fiind recomandarea principala a specialistilor in stomatologie din intreaga lume. Astfel, un tratament cu implant dentar ofera, la ora actuala, sanatate orala perfecta, functionalitate totala si o estetica fara cusur, motiv pentru care tot mai multi pacienti aleg aceasta solutie revolutionara.
Din pacate, inca exista foarte multe persoane care nu cunosc foarte bine detaliile referitoare la acest tip de tratament, iar neclaritatile existente pot conduce la concluzii pripite si alegeri nefericite. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos, vei putea descoperi cateva dintre cele mai comune intrebari legate de tratamentul cu implant dentar si raspunsurile clare la acestea, astfel incat, data viitoare cand pasesti in cabinetul stomatologic cu o astfel de problema sa stii ce rezolvare este potrivita.
Ce este si ce ofera implantul dentar?
Acest tratament stomatologic presupune 3 mari etape, acesta fiind si numarul de componente din care este realizata lucrarea. Astfel, prima etapa de tratament presupune inserarea in structura osoasa a primei piese, implantul propriu-zis (un surub realizat din titan care preia sarcina de radacina artificiala), apoi se monteaza bontul protetic de vindecare (dupa circa 6 luni de la prima faza a tratamentului), iar etapa finala consta in atasarea coroanei dentare (componenta aflata la vedere – realizata din ceramica de inalta durabilitate si rezistenta, asemenea smaltului dentar).
Rezultatul acestei proceduri medicale este obtinerea unui dinte artificial care sa inlocuiasca cu succes dintele natural pierdut, iar provocarea specialistului in implantologie este sa realizeze un implant dentar total functional si cu aspect natural, asigurand o muscatura corecta pe termen lung si o viata sociala lipsita de complexe.
Ce beneficii ofera un implant dentar de calitate?
– Senzatia si confortul unui dinte real;
– Obtinerea unei masticatii corecte;
– Pastrarea calitatilor si vitalitatii dintilor invecinati, spre deosebire de alternativa neperformanta oferita de puntile dentare;
– Prevenirea declansarii bolii parodontale si a altor afectiuni dentare;
– Imbunatatirea fizionomiei pacientului, in special daca este vorba de lipsa dintilor din fata;
– Evitarea riscului de atrofiere a osului si migrare a dintilor din cauza spatiului liber;
– Combaterea riscului de aparitie a cariilor.
Care sunt riscurile unei interventii neprofesioniste?
– Mici sangerari si vanatai;
– Umflarea fetei sau a gingiei;
– Disconfort sau durere usoara pana la moderata;
– Probleme sinusale;
– Afectarea nervilor;
– Respingerea implantului de catre organism.
Primele trei riscuri din lista de mai sus sunt reactii naturale ale corpului constatate intr-un mic procent de cazuri, numai in urma inserarii radacinei artificiale, insa aceste detalii legate de disconfort vor disparea dupa numai cateva zile de la insertia implantului dentar. La polul opus, ultimele trei mentiuni reprezinta riscuri cu adevarat periculoase, iar tu poti fi expus la ele in urma unei interventii realizate de un medic fara experienta. Asadar, daca vei apela la tratamentul cu implant dentar in cadrul unei clinici specializate, precum Dental Excellence, totul se va desfasura conform asteptarilor, iar rezultatul final va fi pe masura, fara vreun risc.
Cata durere implica acest tratament?
Prima etapa, inserarea surubului din titan, se va desfasura fara durere, dat fiind faptul ca procedura este efectuata dupa sedarea constienta a pacientului. In plus, aceasta interventie este mult mai usor de suportat decat inlocuirea dintilor prin intermediul puntilor dentare, tehnica ce implica scoaterea nervilor celor doi dinti invecinati.
Dupa finalizarea intregului plan de tratament, prezenta implantului dentar in cavitatea bucala nu va fi resimtita negativ, unul dintre beneficiile acestui tratament fiind oferirea senzatiei de dinte natural. Astfel, nu vei simti niciun disconfort la vorbire sau la mestecarea alimentelor de orice tip.
Montarea unui implant dentar este posibila si la pacientii ce sufera de atrofierea tesutului osos?
O clinica stomatologica de specialitate poate recurge la o procedura suplimentara de aditie osoasa in cazul in care structura naturala a osului maxilar sau mandibular nu mai este suficient de puternica incat sa sustina fixarea sigura a unui implant dentar.