-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

ANPC a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin care reglementează comercializarea de măști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat în dezbatere publică, pe 26 noiembrie 2020, Proiectul de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piața națională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

Acest proiect a fost realizat ca urmare a rezultatelor parțiale centralizate în urma verificărilor efectuate de comisarii ANPC pe piața de măști din România, care atestă faptul că mai mult de jumătate din aceste produse prezintă diverse neconformități, cantitate ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață.

ANPC derulează încă de la începutul stării de urgență, o campanie națională de control având ca tematică piața de măști, iar aceste verificări vor continua până la sfarșitul stării de alertă, cunoscută fiind importanța acestor produse pentru toți consumatorii români, aflați în plină perioadă marcată de pandemia de Covid-19.

Observatiile și propunerile referitoare la Proiectul de Ordin propus spre consultare de ANPC, se pot transmite în perioada 02.12.2020- 11.12.2020 pe adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din Bulevardul Aviatorilor nr. 72, cod 011865, sector 1, Bucuresti sau la adresa de e-mail: cabinet@anpc.ro.

Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe piață națională acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate

Având în vedere prevederile:

– art.1, art.9 și art.18 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– Hotărârii de Guvern nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare.

Referatul nr. 11121/26.11.2020 întocmit de Direcţia Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:

Art.1. Prezentul ordin stabileşte condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe piață națională acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

Art.2. (1) Operatorii economici sunt obligați să asigure consumatorilor informaţii corecte, complete și precise, care să permită acestora să achiziționeze acoperitoare faciale de utilizat în ncolectivitate.

(2) Operatorii economici sunt obligați să afișeze la locul de comercializare, denumirea produsului pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecţie prin denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.

(3) Operatorii economici sunt obligați ca ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcate în mod obligatoriu, cu informaţiile necesare care se înscriu în mod vizibil, lizibil, uşor de înţeles, durabil, în același câmp vizual, după caz, pe etichetă, ambalaj de vânzare ori altele asemenea ce însoţesc produsul, pe fiecare din cel mai mic pachet comercializabil disponibil, cu următoarele elemente:

a) denumirea producătorului, marca comercială sau alte mijloace de identificare;

b) producătorii şi importatorii din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene au obligaţia să îşi precizeze adresa poştală a sediului social în elementele de identificare; producătorii, ambalatorii sau distribuitorii din state membre ale Uniunii Europene au obligaţia să îşi precizeze adresa poştală a sediului social unde pot fi contactaţi;

c) denumirea produsului și anume: „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate” urmată de versiunea documentului sau denumirea specificației naționale urmată de CWA;

d) un mijloc de identificare a produsului;

e) cantitatea;

f) termenul de valabilitate;

g) principalele caracteristici tehnice şi calitative;

h) compoziţia, în cazul în care produsul este fabricat din material textil trebuie specificate denumirea și procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, în ordine descrescătoare;

i) instrucțiuni de depozitare și păstrare;

j) nivelul eficienței filtrării;

k) metoda de testare a eficienței filtrării utilizate, de exemplu, referința de identificare standard sau metoda de testare națională;

l) tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosință”.

m) tipul de utilizatori, respectiv „copil” sau „adult”.

n) avertisment de restricție adecvat vârstei, respectiv „Nu este potrivit pentru copiii sub 3 ani”.

Art.3. Operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcată în mod obligatoriu, sintagma ”Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE – măști chirurgicale și nici nu este echipament individual de protecţie în înțelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 – dispozitive de protecție respiratorie”, în același câmp vizual cu denumirea și cu caractere care să asigure lizibilitatea și vizibilitatea.

Art.4. Operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcată suplimentar, cu termenul „AVERTISMENT” în faţa lor, sub formă bolduită și cu avertismentele de mai jos, astfel încât consumatorul să perceapă informația transmisă şi să poată alege produsul în cunoștință de cauză:

Art.5. Operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă, să informeze consumatorii cu privire la utilizarea în mod corect a produselor, astfel:

• Este important să urmați aceste instrucțiuni:

• Dacă sunteți bolnav, acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate nu sunt adecvate.

Solicitaţi sfatul medicului dumneavoastră.

• Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE – măști chirurgicale și nici nu este echipament individual de protecţie în înțelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 – dispozitive de protecție respiratorie.

• Întotdeauna verificați faptul că acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate este corect potrivită şi vă acoperă nasul, gura şi bărbia. Se recomandă ca aceasta să fie purtată pe piele; bărbile pot reduce eficienţa de filtrare sub limitele stabilite.

• Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu înlocuieşte măsurile de protecţie (spălare periodică a mâinilor, distanţare fizică, contact redus cu alte persoane).

• Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate reduce proiectarea picăturilor de salivă eliberate în timpul respirației de către utilizatori în mediul înconjurător.

A nu se utiliza în timpul participării la o activitate fizică solicitantă.

A se înceta utilizarea acestui produs la primele semne de deteriorare.

Se recomandă ca acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate cu specificația ”reutilizabilă” să fie spălată înainte de prima utilizare, cu excepția cazului în care producătorul recomandă altfel.

Acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate nu sunt potrivite pentru copiii sub 3 ani. Se recomandă supravegherea copiilor între 3 și 12 ani în timpul purtării acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate. O acoperitoare facială de utilizat în colectivitate care îngreunează capacitatea utilizatorului de a respira imediat ce este pusă este considerată nepotrivită. Este nevoie de timp pentru a se simți confortabil cu acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate.

Art.6. Operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă, să informeze consumatorii cu prvire la:

a) Instrucțiuni de curățare/spălare/ uscare;

b) În cazul acoperitoarelor faciale de utilizare în colectivitate reutilizabile, numărul maxim de cicluri de curățare pentru care este garantată conformitatea;

c) Modalitatea în care se potriveşte, se foloseşte, se pune şi se îndepărtează acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate poate fi indicat prin pictograme.

Art. 7. Informarea consumatorilor se realizează de către operatorii economici în mod clar, uşor de înţeles, lizibil și vizibil, durabil, în limba română.

Art. 8. Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în

Monitorul Oficial al României, Partea I.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW