Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a avut, pe 26 noiembrie, o întâlnire de lucru cu prim-ministrul Ludovic Orban, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și reprezentanții ELCEN pentru a discuta despre furnizarea cu energie termică în București.
În cadrul întrevederii au fost analizate detalii cu privire la cele trei proiecte depuse de ELCEN pentru creşterea randamentului şi modernizarea centralelor Progresu, Grozăvești şi CET Sud. Valoarea acestor proiecte este de 370 milioane euro, urmând ca după implementarea lor eficienţa în exploatare să crească la 98%, iar preţul gigacaloriei să scadă.
Totodată, dialogul dintre demnitari a fost urmat de o conferință de presă la sediul ministerului Economiei pe tema sistemului de încălzire din municipiului Bucureşti.
Cu această ocazie, ministrul Virgil Popescu a declarat: „În prezenţa prim-ministrului şi a primarului general al Capitalei am avut o discuţie foarte serioasă şi foarte aplicată, împreună cu conducerea ELCEN şi cu colegii mei secretari de stat Dan Drăgan, care se ocupă de Fondul de modernizare, şi cu doamna secretar de stat Daniela Nicolescu. (…) Azi am discutat la minister, ne-am uitat pe proiectele depuse pe Fondul de modernizare şi ELCEN a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentului centralelor Progresu, Grozăvești şi CET Sud în aşa fel încât pe total vorbim de 370 milioane euro, proiecte care vor fi finanţate prin Fondul de modernizare începând de anul viitor. Vorbim de o creştere a eficienţei energetice şi a eficienţei în exploatare de la undeva 50% acum spre 97-98% după modernizare. Deci, practic, vorbim de o scădere a preţului gigacaloriei, crescând această eficienţă, vorbim de echilibrarea sistemului de încălzire a municipiului Bucureşti”.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că toate aceste acțiuni vor duce la ieftinirea energiei electrice și a agentului termic și vor reprezenta un plus pentru reducerea poluării.
Prim-ministrul Ludovic Orban a salutat efortul depus de Ministerul Economiei prin intermediul ELCEN împreună cu Primăria Bucureşti pentru a rezolva problemele privind încălzirea din municipiului Bucureşti.
Şeful Executivului a subliniat că „mai puţin cunoscut este un alt pilon al finanţării, care este extrem de important, acest pilon al finanţării este Fondul de modernizare. În perioada 2021-2030, România va beneficia de o finanţare estimată la aproximativ 6 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte în mai multe domenii. De unde vin banii, dintr-un procent din certificatele de CO2. Există 11 ţări din Europa Centrală şi de Est care beneficiază de această formă de finanţare şi beneficiază, practic, de 11% din valoarea certificatelor de CO2, României revenindu-i aproximativ 200 de milioane de certificate, care, estimate la valoarea de piaţă din următorii ani, ne duc la garanţia unei finanţări în valoare de chiar peste 6 miliarde de euro”.