7.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

Ai o grădină? Află aici ce NU știai despre îngrijire și udare

Mulți oameni care au o curte sau o grădină se preocupă foarte mult de bunăstarea acesteia. Se pot gândi deseori la întrebări precum: „Cât de bine îmi ud grădina?” sau „cât de des ar trebui să ud plantele?”. Deși nu este chiar atât de complicat pe cât pare, există anumite aspecte care ar trebui luate în considerare. Acestea includ tipul de sol pe care îl ai, anotimpul sau vremea și tipurile de plante pe care vrei să le crești. Mai jos găsești câteva sfaturi pentru o întreținerea grădinii tale:

 Când și cât de des ar trebui să ud o grădină?

Deși regula generală vizează o udare a grădinii la fiecare săptămână, adică cu un volum de apă mai mare, dar mai rar, la fel de bine se pretează și irigarea superficială, dar mai deasă.

În primul rând, ia în considerare solul tău. Solul nisipos va absorbi mai puțină apă decât cel argilos, care este mai dens – prin urmare, se va usca mai repede, în timp ce argila va menține umiditatea mai mult timp (și este mai susceptibil la a îneca plantele). Acesta este motivul pentru care modificarea pământului cu compost este atât de importantă. Solul mai sănătos se scurge mai bine, dar permite și o reținere a apei. 

Condițiile meteorologice determină când să uzi plantele de grădină. Dacă este un anotimp cald și uscat, de exemplu, va trebui să o faci mai des. Desigur, în condiții ploioase, nu este nevoie să uzi grădina, însă trebuie să ții minte că plantele dictează când și cât de des se udă. Soiurile diferite au nevoi diferite – cele mai mari au nevoie de mai multă apă, la fel ca cele nou prinse în rădăcini. Legumele și alte plante perene au mai multe sisteme de rădăcini superficiale și necesită, de asemenea, o udare mai frecventă, unele zilnic, în special în condiții de caniculă (peste 30 de grade Celsius). Majoritatea, însă, au nevoie de udare zilnică în condiții climatice fierbinți și uscate – uneori de 2-3 ori pe zi. 

Perioada cea mai potrivită pentru udare este dimineața, ceea ce reduce evaporarea, dar și după-amiaza târziu este în regulă, cu condiția să nu lași frunzișul să se ude, deoarece poate duce la apariția fungilor. 

Câtă apă ar trebui să oferi plantelor tale de grădină? 

Udarea profundă încurajează creșterea și o mai bună dezvoltare a rădăcinilor. Prin urmare, este recomandat să o faci o dată pe săptămână. Dacă uzi mai des, dar mai puțin, acest lucru va duce la dezvoltarea unor rădăcini slabe. Dintre toate soluțiile, alege un pistol pentru stropit grădina și vei putea atinge rapid toate colțurile sale. Furtunurile clasice sau irigarea automată sunt și ele la fel de eficiente, mergând direct la rădăcini, păstrând frunzele uscate. Desigur, există și vechea metodă cu stropitoarea manuală, dar acest lucru consumă mai mult timp și este cel mai potrivit pentru spații mai mici și plante de interior. 

În concluzie, dacă știi când și cum să uzi o grădină corect, vei asigura un sezon sănătos de creștere cu plante bogate și prospere.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW