La recentul summit european ce a avut loc joia trecută la Bruxelles, cei 27 membri ai Uniunii Europene au aprobat un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UE a interzis în special exportul către Rusia de motoare pentru drone, sau unor ”terțe țări” care le-ar putea furniza Moscovei ca mijloace de luptă pe fronturile din Ucraina.
Bruxellesul împiedică resortisanți ai țărilor UE să ocupe posturi în organele de conducere ale unor entități sau ale unor entități deținute sau controlate de statul rus și situate în Rusia. ”Noi continuăm să țintim economia și pe cei ce joacă un rol determinant în actualul război brutal din Ucraina”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.
Sunt vizați 12 membri ai guvernului Rusiei
Sancțiunile intrate în vigoare vineri îi vizează pe 12 membri ai guvernului rus, 42 aleși din Duma de stat, pe președintele și 9 judecători ai Curții Constituționale a Federației Ruse, 77 militari, din care 30 sunt membri ai unității Statului major rus având misiunea de a planifica tirurile rachetelor, 3 membri ai familiei președintelui cecen Ramzan Kadîrov, aliat al lui Vladimir Putin, precum și soția și o altă rudă a oligarhului rus Iuri Kovalciuk. Mai multe personalități din Media, între care Boris Korcevnikov și realizatorul Nikita Mihalkov, sunt de asemenea sancționate pentru implicarea în justificarea războiului contra Ucrainei.
Cinci partide politice din Rusia – Partidul Comunist, Rusia-Unită, partidul Nouvelle personnes, Partidul Liberal Democratic și partidul O Rusie justă – plus 23 întreprinderi cu legături la armata rusă sunt și ele sancționate. ”Lista neagră” a persoanelor și entităților sancționate acum nu beneficiază de vize și, în consecință, bunurile lor din țări ale UE sunt puse sub sechestru. Aceste sancțiuni lovesc de acum încolo 1.386 persoane și 171 entități.
Sancțiuni și în media rusă
Uniunea Europeană a angajat procedura de suspendare a licențelor de difuzare a patru canale de televiziune: NTV/NTV Mir, Rossia1, REN TV și Pervii Kanal, pentru a bloca permanenta campanie internațională de dezinformare și manipulare a informațiilor desfășurată de Federația Rusă cu scopul destabilizării țărilor vecine ei. Măsura se impune la societatea Intelsat, care furnizează servicii de telecomunicație prin satelit. Noile sancțiuni impun restricții la exportul de bunuri și tehnologii cu dublă folosință, în special cele utilizate în sectorul rus al Apărării și Securității, cum ar fi ”produsele chimice cheie, agenți neurotoxici, echipamente de viziune nocturnă și de radionavigație, componente electronice și informatice”. Înghețarea bunurilor este impusă Băncii de Credit din Moscova, băncii Dalnevastocini și Băncii regionale de dezvoltare a Rusiei. Ele nu vor mai putea efectua tranzacții în spațiul UE.