0.7 C
București
marți, 9 martie

Beijingul sancţionează membrii administraţiei Trump; Replica administraţiei Biden anunţă vremuri complicate în relaţiile americano-chineze

Corespondentul RFI la Beijing anunță că, imediat după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă și instalarea noului președinte al Statelor Unite, la Beijing a fost dat publicității un comunicat potrivit căruia 28 responsabili ai administrației Trump aflați pe situl Ministerului chinez de Externe sunt supuși unor sancțiuni. Tuturor, plus familiilor lor, le este interzisă intrarea pe teritoriul Chinei, inclusiv în Hong Kong și Macao. Pe lista respectivă figurează fostul secretar de stat Mike Pompeo, reprezentanta SUA la ONU, Kelly Craft, foștii consilieri prezidențiali John Bolton, Stephen Bannon.

Beijingul, se spune în comunicat, nu uită că “unii politicieni antichinezi, din cauza intereselor lor politice egoiste, a prejudecăților lor și a urii contra Chinei”...” au planificat, promovat și executat o serie de manevre nebunești pentru a se amesteca în afacerile interne ale Chinei, a submina interesele Chinei, pentru a ofensa poporul chinez și a perturba grav relațiile între cele două țări”.

Citând comentarii ale corespondenților străini la Beijing, corespondentul RFI remarcă faptul că acest comunicat chinez, dat publicității la câteva minute de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, a avut menirea să reamintească noii administrații americane că “liderii chinezi nu vor ceda nimic din ceea ce ei consideră drept parte a intereselor vitale ale Chinei”.

Răspunsul american: “O decizie contraproductivă și cinică”

Răspunsul dat de noua echipă de la Casa Albă nu s-a lăsat așteptat. “Impunerea acestor sancțiuni în ziua învestirii noului președinte pare a fi o tentativă de a miza pe divizările partizane“, se arată într-un comunicat emis de Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului securității naționale de la Casa Albă . “Americanii celor două partide trebuie să critice această măsură contraproductivă și cinică. Președintele Biden este nerabdător să lucreze cu liderii ambelor partide pentru a plasa America înaintea Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt amintită.

Antony Blinken, ales de Biden pentru postul de Secretar de stat, a declarat încă de marți în Congresul american că China reprezintă “fără nicio îndoială”, “cea mai importantă provocare pentru Statele Unite”.

Primul gest al lui Joe Biden

Reprezentanta Taiwanului în Statele Unite a fost oficial invitată la ceremonia de învestire a noului președinte al Statelor Unite – o premieră de când Washingtonul a decis în 1979 să recunoască Beijingul.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW