După ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova l-a suspendat din funcție pe Igor Dodon și a invalidat noul guvern, în frunte cu Maia Sandu, care își depusese deja jurământul în faţa Parlamentului, CCM a constatat că există circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al ţării.
Interimatul urmează să fie asigurat de către premierul în exercițiu, Pavel Filip, care a și semnat decretul privitor la organizarea de alegeri anticipate pe data de 6 septembrie, potrivit digi24.ro.
România a lansat un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept: „Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
„Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, a mai adăugat acesta.
La situația de astăzi s-a ajuns prin intermediul unui parcurs întreg de încălcări ale regulilor democratice, situație care poate escalada dacă politicienii scapă controlul asupra obiectivelor suverane ale statului, lasând loc acelor actori care doresc doar să-și promoveze interesele.
Totodată, situația este una paradoxală: „Deși Partidul Democrat se situează pe o poziție conflictuală, după deciziile luate de Parlamentul de la Chişinău şi în contextul evoluţiilor ulterioare, toate statele, inclusiv principalii aliați ai Republicii Moldova, au lansat un apel la ehilibru, dialog și cooperare”, a declarat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.
Uniunea Europeană aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată cu Uniunea Europeană, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere. De asemenea, Uniunea Europeană a îndemnat la calm, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic, care subliniază că UE consideră că persoanele care au fost alese în mod democratic trebuie să găsească calea pe care să o urmeze Republica Moldova prin dialog, transmite Agerpres, citând Radio Chişinău.
„Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul de a coopera cu Republica Moldova cu privire la un proces de reformă robust pentru ţară, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, asigurarea independenţei sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului„ potrivit declaraţiei citate de Radio Chişinău.
De asemenea, NATO a urmărit, cu îngrijorare, criza politică din Republica Moldova și face apel la toate forțele politice de peste Prut să dea dovadă de calm și reținere, și să-și soluționeze divergențele prin dialog.
Alianța Nord-Atlantică și-a reafirmat sprijinul continuu oferit Republicii Moldova în reformarea instituțiilor sale de apărare și securitate: „NATO și Republica Moldova sunt parteneri apropiați de peste 25 de ani. Rămânem angajați pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.
Totodată, PDM, a anunţat luni că iniţiază o campanie de strângere de semnături pentru demiterea lui Igor Dodon, pe motiv de „trădare de patrie, finanţare ilegală din exterior a Partidului Socialiştilor (PSRM) şi de uzurpare a puterii în stat”, informează Radio Chişinău.