Un sondaj realizat la ieșirea de la urne, devenit public sâmbătă noaptea, confirmă că partidul de centru-dreapta al premierului Leo Varadkar, Fine Gael, se află în frunte, cu 22,4% din sufragii, urmat de Partidul Republican Sinn Fein, partid naționalist de stânga, cu 22,3% și un alt partid de centru-dreapta, Fianna Fail, cu 22,2% din sufragii. Marja de eroare este de 1,3%.
Legislativele din Irlanda, relevă analiștii de la „Le Monde”, s-au anunțat dinainte de scrutin foarte strânse pentru premierul Leo Varadkar, care a sperat să obțină victoria, profitând de succesele recente la negocierea Brexitului. Numărătoarea finală a voturilor a început duminică, dar ea va necesita mai multe zile, din cauza complexității modului de vot.
Analiști politici de la „Irish Times” spun că rezultatul scrutinului înregistrat sâmbătă la ieșirea de la urne este unul „inedit”. „Apare aproape o egalitate între trei mari partide irlandeze, într-o țară unde viața politică este în mod tradițional condusă alternativ sau în coaliție, așa cum a fost guvernul de până acum, între cele două partide de centru-dreapta. Fiana Fail și Fine Fail au exclus întotdeauna formarea unei coaliții cu Sinn Fein, din cauza legăturii acestuia cu IRA, organizație paramilitară opusă prezenței britanice în Irlanda de Nord. Comentatori locali exclud și de data aceasta o posibilă alianță cu Sinn Fein la guvernare. „Alegătorii ne-au spus de -a lungul campaniei electorale că doresc schimbarea”, a declarat Mary Lou McDonald, lidera Sinn Fein. Propunerile domniei sale în favoarea construirii de locuințe, tema majoră în campania electorală, a avut ecou special la alegătorii tineri și la populația urbană, ceea ce pare să-i fi adus scorul al doilea după premierul Varadkar. Pentru viitor, sunt previzibile mai degrabă negocieri între cele două partide de centru-dreapta în vederea formării noului guvern.
Ce i s-a reproșat lui Leo Varadkar
Principalul reproș adus premierului Leo Varadkar a fost faptul că și-a concentrat prioritar campania pe Brexit, și nu pe preocupările alegătorilor legate de lipsa locuințelor sau dificultăţile din domeniul Sănătății. Există însă politicieni care justifică orientarea lui Varadkar în campania electorală. După ieșirea Regatului Unit din UE, Irlanda și cei 4,9 milioane de locuitori ai săi se află în „prima linie”. O singură țară membră a Uniunii are, deci, de împărțit o frontieră terestră cu vecinul britanic, iar relațiile economice între cele două țări sunt foarte strânse. Leo Varadkar a avut un rol important în găsirea unei soluții care să evite revenirea la o frontieră fizică între cele două Irlande: Republica Irlanda membră a UE și Irlanda de Nord componentă a Regatului Unit, plecat din UE.
O dată cunoscute rezultatele oficiale ale scrutinului legislativ, vor începe tratativele pentru formarea unui guvern de coaliție, cu excepția situației în care un partid va câștiga 80 de locuri în parlament, un scenariu – spun comentatori locali – puțin probabil.