La ordine primite din partea lui Donald Trump, republicanii din Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului american, l-au inculpat marți, 13 februarie, pe Alejandro Mayorkas, ministrul pentru problemele imigrației în actuala administrație Biden, acuzându-l că a provocat o criză la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Destituirea ministrului respectiv este însă incertă, fiind cunoscut faptul că decizia definitivă se ia în Senat, unde aleșii democrați dețin majoritatea. Conservatorii au mai încercat și în urmă cu o săptămână să-l pună sub acuzare pe ministrul respectiv, dar au eșuat, neavând voturile necesare. „El este arhitectul-șef al catastrofei”, a declarat Mike Johnson, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților. Alejandro Mayorkas le-a reproșat însă republicanilor că „pierd timp prețios și banii contribuabililor” cu astfel de demersuri în forță. De precizat că este pentru prima oară în circa 150 de ani când în Congresul american este luată o astfel de decizie, luată cu un scor jenant: 214 voturi pentru, contra 213. Destituirea lui Mayorkas este astfel improbabilă, trebuind – conform Constituției – să fie votată și în Senat, unde majoritari sunt democrații. În Senat, camera superioară a Congresului, după dezbateri, cei 100 senatori vor vota fiecare articol al deciziei. Pentru condamnarea ministrului Mayorkas este nevoie de două treimi din voturi. Altfel, el este achitat.
Președintele Joe Biden a reacționat imediat, calificând decizia Camerei reprezentanților drept „un act flagrant de politicianism”. „În loc să organizeze mascarade de acest fel, a declarat președintele Biden, republicanii care se preocupă cu adevărat de situația de la frontiera cu Mexicul ar trebui să ceară Congresului mai multe resurse și să întărească securitatea la frontiere”.
O bătaie de cap pentru Joe Biden în campania prezidențială
Este cert faptul că șansele pentru demiterea ministrului Mayorkas sunt extrem de reduse, dar, comentează analiști politici specializați în campanii electorale, nu doar americani, situația apărută acum reprezintă o bătaie de cap în plus pentru președintele Biden, cu nouă luni înainte de prezidențialele din noiembrie. Imigrația s-a impus ca unul dintre subiectele principale ale campaniei. Republicanii, în mare parte apropiați de fostul președinte Trump, cunoscuți pentru retorica lor puternic anti-imigrație, îl acuză pe Joe Biden că a lăsat Statele Unite pradă „invaziei” migranților. Aprecierea este susținută cu o cifră-record: numărul migranților opriți în luna decembrie la frontiera cu Mexicul ajunsese la 302.000.
Deja Cobgresul l a demis pe cubanez. Slava Mexicoooooooo😀😀😀