Alexandru Rafila: Persoanele care vin din zonele afectate de tulpina Omicron vor fi carantinate

Beatris Ioniţă (b1tv.ro)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful DSU, Raed Arafat, au susținut sâmbătă declaraţii de presă la Guvern, în contextul apariției noii variante sud-africane a COVID-19, Omicron.

„Urmează să vedem dacă eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce privește acest virus si dacă evoluția bolii este modificată. Având în vedere alertele OMS și Centrul European de control al Bolilor și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate și in momentul de față a fost adoptată o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Oricum, călătorii români care vin din zonele cu probleme vor fi carantinați timp de 14 zile și pot ieși cu un test negativ în zile . Măsurile de sănătate publică și vaccinare este soluția care se consideră oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că nu știm cum va evolua această tulpină…Nu putem să excludem apariția de cazuri cu această tulpină, România nu este ferită. INSP efectuează secvențieri, în sensul că cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul acestor secvențieri, mai ales dacă există legături epidemiologice. În 3 săptămâni vor apărea primele studii care vor demonstra dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această nouă variantă, a declarat Alexandru Rafila.

„S-a întrunit online Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a lua măsuri suplimentare fața de cele care au fost anunțate ieri, referitor la lista țărilor. Acestea erau în zona verde, având in vedere avertizările s-a făcut modificarea următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe intră în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, astăzi.

„Pentru toate persoanele care vin din aceste zone se instituite obligativitatea carantinării pentru 14 zile, la domiciliu, dacă există posibilitatea de limitarea a contactului cu cei care locuiesc, în spatiile puse la dispoziție de autorități.

Pentru acestea se instituie obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui test negativ, aceștia pot ieși din carantină în ziua a zecea, dacă nu se testează în ziua a opta, rămân carantinați 14 zile.”, a declarat Raed Arafat.

Vor fi instituite noi restricții, dacă va apărea această tulpină și în România

„Când se va pune problema măsurile vor fi adaptate, dar în următoarea săptămâna nu crede ca vor fi introduse restricții suplimentare pentru că deocamdată nu avem cazuri”, a declarat Rafila. 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW