Algerienii au ieșit din nou, vineri seară, pe străzile marilor orașe ale țării: Alger, Oran, Constantine, Blida, Tizi-Ouzou… Presa locală și corespondenţii agențiilor internaționale de presă au relatat despre o masivă – fără precedent – mobilizare împotriva candidaturii lui Bouteflika. Termenul limită pentru prezentarea candidaturilor la alegerile prezidențiale din 18 aprilie este duminică, la miezul nopții. În general, manifestațiile au avut caracter pașnic, cu excepția unor incidente la Alger, între manifestanții ce doreau să ajungă în inima capitalei și în apropierea clădirilor administrației centrale și forțele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă. În jur de 10 persoane au fost rănite, dar bilanțul nu este definitiv.
Zeci de mii de algerieni au umplut vineri seară, după rugăciunea săptămânală, străzile capitalei algeriene pentru a protesta împotriva perspectivei unui al cincilea mandat prezidențial pentru Abdelaziz Bouteflika, aflat într-o stare gravă de sănătate, incapabil de mai mult timp de a-și exercita personal atribuțiile de șef al statului, dar în spatele căruia au înflorit corupția, nepotismul, abuzurile. Mobilizarea de vineri seară, susțin corespondenții de presă, a fost mult superioară celei de săptămâna trecută. Apeluri la manifestații au fost lansate și pentru duminică.
Poliția, depăşită
O mulțime impresionantă de bărbați și femei de toate vârstele scandând: «Silmyyah!, Silmyyah!» («Pașnici!, Pașnici!»), «Putere asasină» s-a apropiat de Place de la Grande Poste, clădire emblematică din centrul Algerului. Pentru a le bloca înaintarea către rezidența spitalizată a lui Bouteflika poliția a recurs, fără succes, la gazele lacrimogene, fiind depășită de uriașul flux de manifestanţi. Toți purtau drapelele algeriene și otzet, considerat util la contracararea efectelor gazelor lacrimogene. Uriașa mobilizare s-a datorat în principal tinerilor care au lansat apeluri la ieșirea în stradă prin rețelele de socializare. Manifestații de amploare similară au avut loc în mai multe localități algeriene, îndeosebi la Oran, al doilea oraș important al țării, la Tizi-Oozou, Bouira și Setif.
Miza protestelor
Scopul imediat al uriașelor manifestații de vineri, cu trei zile înaintea expirării termenului pentru depunerea candidaturilor la președinție (duminică la miezul nopții), a fost blocarea prezentării candidaturii, pentru al cincilea mandat, de către Bouteflika. Guvernul algerian a anunțat încă în cursul săptămânii că nu va da înapoi, nu va ceda în fața străzii, precizând că Abdelaziz își va prezenta totuși candidatura, decizia finală urmând a fi dată la urne. Se anunță o campanie electorală complicată, spun ziariștii presei locale, cu un candidat având un dublu handicap: absent fizic, actualmente în tratament la Geneva, și contestat vehement de stradă.