0.5 C
București
duminică, 7 martie

Allianz Research: Criza COVID-19 în Europa va pune în pericol 13.000 de corporaţii

În contextul crizei COVID-19, estimăm că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% și -25%an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârșit de martie. Marjele operaționale ar putea fi reduse cu 1,0pp până la 1,5pp.

Luând în considerare șocul suferit de cererea internă și contracția fluxului comercial internațional cauzate de răspândirea Covid-19, Euler Hermes se așteaptă la o contracție a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungește cu o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni. Astfel, cifrele de afaceri în sectorul de producție ar putea scădea cu până la -15% an/an și cu -25% an/an în trimestrul al doilea. Pe parcursul anului, ne așteptăm la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producție cu -12% până -18%.Indicatorii avansați pentru luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producție din cauza deficientelor pe lantul de aprovizionare și cu presiuni descendente asupra prețurilor lor de vânzare cauzate de șocul asupra cererii. Prețurile mai reduse la petrol pe termen mai lung si politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin.

Potrivit estimării Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din zona euro (7% din total) se aflau deja într-o situație de risc înaintea epidemiei de coronavirus. Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată. Cercetarea anterioară a Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor în dificultate cu patru ani înainte de intervenția falimentului: profitabilitatea, capitalizarea și acoperirea dobânzii. Aplicăm aceste criterii în cazul a peste 200.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda. În Franța, 10% din totalul IMM-urilor și al societăților cu capitalizare medie s-ar afla în zona de risc, în Germania aproape 9%, în Italia 5%, în Spania 6%, în Belgia 8%, iar în Olanda aproximativ 3% (vezi Figura 1).

Sectoarele cele mai expuse la risc sunt construcțiile, sectorul agroalimentar și serviciile. În Franța și Olanda, sectorul serviciilor numără cele mai multe firme în situație de risc. În Germania, Italia și Belgia, sectorul construcțiilor este cel mai expus la risc (vezi Figura 2). Concentrația în principalele cinci sectoare este cea mai ridicată în Franța (67%) și Olanda (67%), urmate de Belgia (64%), Spania (63%), Germania (57%) și Italia (56%).

Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania, declară că “trendul insolvențelor în România nu se va situa departe de media europeană, analiștii Euler Hermes estimând o creștere de peste 12%. Tot în plan microeconomic sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul și transporturile.”

Per ansamblu, ne așteptăm ca numărul insolvențelor să crească abrupt cu +16% în Europa de vest în 2020. Intervențiile guvernelor pentru a sprijinii mediul de afaceri (amânări ale taxelor fiscale, împrumuturi și garanții de stat, etc.) ar trebui să ajute la limitarea numărului total al falimentelor. Cu toate acestea, ne așteptăm ca o creștere însemnată a numărului de insolvențe, cu precădere în Italia (+18%), Spania (+17%) și Olanda (+21%). Germania (+7%), Franța (+8%) și Belgia (+8%) ar antrena de asemenea o creștere a insolvențelor mai mare decât nivelul anticipat înaintea pandemiei (Figura 3).

Figura 1 – Procentul de IMM-uri și companii cu capitalizare medie aflate în situație de risc, % din total

Sursa: Euler Hermes

Figura 2 – Procentul de IMM-uri și companii cu capitalizare medie aflate în situație de risc, % din total – top 5 sectoare

Sursa: Euler Hermes

Figura 3: Previziuni privind insolvența în statele europene cheie ca numere și variație

Sursa: Euler Hermes

Aceste evaluări sunt prezentate, ca întotdeauna, sub rezerva declarației de declinare a responsabilității (disclaimer) de mai jos.

DECLARAȚII DE PERSPECTIVĂ

Afirmațiile conținute în acest document pot include perspective, afirmații privind așteptările legate de viitor precum și alte declarații prospective care se bazează pe opiniile și ipotezele actuale ale conducerii și implică riscuri și incertitudini cunoscute și necunoscute. Rezultatele, performanța și evenimentele efective pot diferi substanțial de cele exprimate sau sugerate în aceste declarații de perspectivă.

Astfel de devieri pot surveni din următoarele cauze, fără limitare la (i) schimbări ale condițiilor economice generale și ale situației competitive, în special în activitatea principală și pe piețele principale ale Grupului Allianz, (ii) performanța piețelor financiare (în special, volatilitatea pieței, lichiditatea și evenimentele legate de credite), (iii) frecvența și gravitatea evenimentelor care cauzează prejudiciile asigurate, incluzând de la catastrofe naturale până la dezvoltarea de cheltuieli pentru acoperirea prejudiciilor, (iv) nivelurile și tendințele de mortalitate și morbiditate, (v) nivelurile de persistență, (vi) cu precădere în activitatea bancară, amploarea riscurilor de credit, (vii) nivelurile ratei dobânzii, (viii) cursurile de schimb valutar, incluzând cursul de schimb EUR/USD, (ix) modificările legilor și ale reglementărilor, inclusiv ale reglementărilor fiscale, (x) impactul achizițiilor, incluzând aspectele legate de integrare și măsurile de reorganizare, și (xi) factorii generali privind competitivitatea, în fiecare caz la nivel local, regional, național și/sau global. Mulți dintre acești factori pot avea o probabilitate mai mare de a se produce, sau pot fi mai pronunțați, ca urmare a activităților teroriste și a consecințelor acestora.

NICIO OBLIGAȚIE DE ACTUALIZARE

Compania nu își asumă nici o obligație privind actualizarea informațiilor sau a declarației de perspectivă conținute în acest document, cu excepția acelor informații care trebuie dezvăluite conform legii.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW