1 C
București
marți, 26 ianuarie

Alt efect al crizei politice provocate de «Vestele galbene» în Franța: Încrederea în Emmanuel Macron și în premierul Edouard Philippe, la cel mai scăzut nivel de la preluarea conducerii statului

Cu aprobarea politicii sale venită doar din partea a 23% dintre francezi, Emmanuel Macron a ajuns la cel mai scăzut nivel de încredere de la instalarea la președinția Franței, arată barometrul lunar înregistrat de «Paris Match» și Radio Sud. Este, de fapt, același nivel scăzut record la care ajunsese François Hollande înainte de a-și anunța decizia de renunțare la candidatura pentru al doilea mandat prezidențial.

Cota de încredere a francezilor în premierul Edouard Philippe s-a diminuat și ea considerabil în luna noiembrie, în plină mișcare a «Vestelor galbene», ajungând la 26% din persoanele intervievate, cel mai scăzut de la preluarea funcției, în 2017, arată un sondaj de opinie realizat de Ifop-Fiducial. Dar cea mai scăzută popularitate o are președintele Emmanuel Macron. Este de-a dreptul dramatic, spun comentatori politici la posturile franceze de televiziune, să constați că 76% dintre francezi se declară nemulțumiți de acțiunile preşedintelui țării. De reținut, din sondajul mai sus menționat, gradul de popularitate al partidelor de opoziție. Partidul Republican mai este popular doar la o cotă de 20% din cei intervievați, Partidul Socialist – 10%. Surprinzător sau nu, extremele de dreapta sau de stânga se mențin la cote de popularitate mai înalte decât toate celelalte partide: Rassemblement Național, partidul condus de Marine Le Pen, este singurul câștigător de popularitate, ajungând în aceste momente politice complicate la suportul a 33% din francezii chestionați (cu 5% mai mult decât acum o lună). La France insoumise (extrema stângă) a ajuns la 34%. Sondajul de opinie mai sus menționat a fost efectuat online, în perioada 29-30 noiembrie, pe un eșantion de 1004 persoane cu vârste de peste 18 ani, prin metoda cotelor. Marja de eroare este de 1,4-1,3 puncte.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW