Cu ocazia marcării celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză și Republica Moldova, în presa de la Chișinău au apărut mai multe interviuri și comentarii privind evoluția cooperării bilaterale chino-moldave.
De un mare interes s-a bucurat articolul Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Chinei în Republica Moldova Yan Wenbin, publicat pe site-ul Agenției Infotag. Intitulat „Prietenul e ca vinul, cu cât e mai vechi, cu atât este mai bun”, după un proverb moldovenesc. Articolul scoate în evidență unele rezultate obținute in diverse domenii.
Referitor la cooperarea economică și comercială dintre cele două țări, ambasadorul Yan Wenbin menționează că acest domeniu cunoaște o dezvoltare rapidă, volumul comerțului crescând de la numai 70.000 de dolari, la începutul stabilirii relațiilor diplomatice, până la la 658 milioane de dolari în 2020, China devenind al șaselea partener comercial al Moldovei. De asemenea, China este una dintre principalele piețe de export pentru vinul moldovenesc, importând peste cinci milioane de litri pe an.
De asemenea, diplomatul punctează unele aspecte privind schimbul de persoane și cooperarea culturală dintre China și Moldova, specificând că din ce în ce mai mulți moldoveni studiază, lucrează și încep afaceri în China. Învățarea limbii chineze devine, de asemenea, foarte populară în Moldova, de cele mai multe ori găsindu-se cu greu locuri libere la clasele Institutului Confucius. De asemenea, ambasadorul Yan Wenbin menționeză că, recent, s-au înfrățit orașele Xi’an și Chișinău, ceea ce va duce la intensificarea cooperărilor.
În altă ordine de idei, oficialul chinez constată că nu este valorificat întreg potențialul investițional care ar putea fi explorat în Moldova.
,,Fiind unul dintre cei mai mari investitori străini din lume, China investește în prezent destul de puțin în Moldova. În 2014, China și Moldova au semnat documente de cooperare în cadrul inițiativei „O centură, un drum”, obținându-se deja rezultate bune pentru început, cu un potențial însă și mai mare. În septembrie 2021, partea chineză a propus Inițiativa de Dezvoltare Globală menită să promoveze cooperarea în domenii precum: reducerea sărăciei, securitatea alimentară, economia digitală, industrializarea și dezvoltarea ecologică, ceea ce corespunde programului de activitate „Moldova vremurilor bune” al Guvernului Moldovei. În cadrul acestor inițiative și programe, China și Moldova pot identifica cu ușurință interese comune. Dacă Acordul de Liber Schimb dintre cele două țări s-ar încheia mai devreme, canalele de cooperare economică, comercială și de investiții s-ar debloca de asemenea. Ulterior, China și Moldova se pot concentra pe cooperarea în tehnologiile agricole și procesarea produselor agricole, infrastructura de transport, generarea de energie fotovoltaică și economia digitală, obținând progrese și mai mari”, relevă ambasadorul chinez.
Astfel, asemenea vinului, relațiile chino-moldave vor deveni și mai bune odată cu trecerea timpului, aducând și mai multe satisfacții și beneficii reale celor două țări și popoare.
Articol realizat de Radio China International și CCTV