Indiferent ca este vorba de un apartament, un duplex sau o casa, bucataria este un punct central, locul unde se strange toata familia pentru a manca impreuna, dar si pentru a sta la povesti. Bucătăria moderna nu mai este locul unde ne autoexilăm pentru că ne place sau nu să gătim, ci devine din ce în ce mai mult, un spațiu de relaxare și de socializare.
O bucatarie de mici dimensiuni poate reprezenta o provocare pentru oricine pentru ca limiteaza spatiul de miscare, de lucru si de depozitare. Cum ai putea face dintr-o bucatarie mica, indiferent de forma (patrata, lunga si ingusta…) o bucatarie functionala, confortabila si spatioasa, asa cum si-o doreste oricine? De cele mai multe ori bucataria nu este un spatiu favorizat, dimpotriva chiar limitat ca intindere și dupa ce montezi dulapurile si electrocasnicele, constati ca nu prea iti mai ramane loc si pentru o masa decenta.
Exista insa solutii pentru orice, deci si pentru o bucatarie mica de apartament. Designerii si experienta pot transforma un spatiu limitat intr-o bucatarie bine organizata, vesela si cu mobilier ergonomic. Se cere imaginatie si atentie la detalii si la acele lucruri care aduc un plus de confort.
Incearca sa obtii un spatiu mai mare
Un spatiu mai mare inseamna mai mult confort si mai multe posibilitati de amenajare, iar cea mai buna modalitate de a schimba ambientul unei bucatarii este sa ddeschizi acest spatiu si sa-l unesti impreuna cu camerele inconjuratoare. Se castiga spatiu si iti vei transforma bucataria intr-un spatiu care favorizeaza socializarea.
Daca nu ai spatiu si nu poti sparge peretele care separa bucataria de living, pentru a aduce bucataria in sufragerie si nu ai nici macar un balcon vecin cu bucataria, pentru a renunta la balcon in favoarea unui spatiu mai mare, atunci pentru a obtine o suprafata mai mare:
- Alege o bucatarie compacta, cu electrocasnice incorporate.
- Bucatariile pe colt sunt ergonomice si compacte, oferind suficient spatiu de depozitare si ocupand totodata foarte putini metri patrati.
- Achizitioneaza doar obiecte functionale si necesare, renunta la obiectele care ar incarca inutil un spatiu si asa prea mic.
- Opteaza pentru piese de mobilier subtiri si inalte.
- Foloseste usile glisante si corpurile suspendate, care ocupa mai putin loc. Inlocuieste vechea usa de bucatarie cu una glisanta, eventual din sticla care sa permita patrunderea luminii dintr-o camera in alta
- Achizitioneaza blaturi sau mese rabatabile sau mese si scaune pliabile, pe care le poti strange sau depozita in alta parte dupa folosire.
- Inlocuieste usile dulapurilor cu unele din sticla. Pentru ca efectul sa fie total, este important ca dulapurile sa fie pe acelasi perete.
Foloseste regula culorilor deschise si pastelate
Culorile folosite in amenajare trebuie sa contribuie la crearea senzatiei de spatiu larg si aerisit. Atat in ceea ce priveste finisajele, cat si pentru obiectele de mobilier din bucatarie se vor folosi cat mai multe culori deschise care vor reflecta lumina naturala.
Incepe prin a zugravi tavanul in alb deoarece albul ajuta la amplificarea spatiului si da senzatia ca incaperea este mai mare. Poti opta si pentru combinatii cromatice intre alb, galben auriu, culoarea untului si tonuri de bej, crem sau maro. O alternativa este si faianta in culori pale, precum verde sau bleu pal. Dulapurile se vor pierde in fundalul peretilor zugraviti in aceeasi nuanta, iar spatiul va capata profunzime si se va mari vizual.
Albul este, de departe, una dintre cele mai bune alegeri in decorarea si amenajarea unei bucatarii mici. Dar daca esti o fire mai energica si nu te identifici cu o bucatarie alba, poti incerca un contrast dinamic.
Alege rafturile suspendate
Utilizeaza inteligent inaltimea peretilor si orienteaza-te spre dulapuri inalte care ofera mai mult spatiu de depozitare. Ordonarea alimentelor si ustensilelor din bucatarie si eliberarea, pe cat posibil, a zonei de lucru ofera un aspect mai aerisit intregii bucatarii. Mai mult, daca spatiul iti permite, proiecteaza dulapuri chiar si deasupra frigiderului sau a hotei, cu mentiunea de a avea grija ce puneti pe rafturile montate deasupra aragazului pentru ca exista riscul ca obiectele depozitate sa se murdareasca de cate ori gatiti.
Ideal ar fi sa ai cat mai multe rafturi suspendate, pe care sa depozitezi o parte din farfurii si pahare, dar si elemente decorative. Poti apela la mici cosulete si tavi pentru organizarea ustensilelor si a obiectelor mici. Astfel vei avea o bucatarie mai organizata iar lucrurile vor mai la indemana.
Planifica inteligent si practic spatiile de depozitare si aranjeaza-ti obiectele pe niveluri
Un sfat util pentru amenajarea unei bucatarii mici este de a cauta mobilier functional, care utilizeaza zonele de depozitare pe verticala, mai degraba decat o orizontala. Utilizeaza inteligent spatiul. obiectele des folosite trebuie depozitate la o inaltime accesibila, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor.
- Obiectele usoare mai rar folosite se depoziteaza in partea superioara, iar cele grele, ca tigaile si oalele, vor fi pastrate cat mai jos, eventual langa plita. Este foarte dificil sa gasesti obiectele aflate in partea inferioara, cand nu ai vizibilitate si accesibilitate decat la primii 20 cm. Daca exista obiecte la care nu ajungi, schimba-le pozitia sau alege sertare verticale sau orizontale, cu extensie completa, care iti ofera vizibilitate si acces neingradit asupra obiectelor depozitate in spate.
- Farfuriile si paharele se depoziteaza deasupra sau langa chiuveta / masina de spalat vase, condimentele langa zona de gatit, iar alimentele langa zona de lucru.
- Fructifica orice loc liber, de exemplu adauga un dulap suspendat deasupra combinei frigorifice pentru a crea un spatiu in plus pentru depozitarea ustensilelor de bucatarie.
- Majoritatea clientilor nu dispun de un spatiu generos de depozitare in bucatarie, de aceea propunem optimizarea spatiului de depozitare in mod inteligent. Poti folosi sertare si in dulapuri inalte, dulapuri de colt sau sub chiuveta. Foloseste-te de tavi pentru tacamuri, cosuri de gunoi, suporturi pentru vesela, scurgator de vase, cutii, cosuri, despartitoare longitudinale sau transversale, adica compartimentari sau organizatoare pentru sertare, partitii suplimentare ce asigura un plus de ordine, deci si de spatiu.
- Monteaza o bara prevazuta cu carlige, pe perete, de-a lungul mobilei. Vei putea agata de ea diverse ustensile, palete, clesti, recipient pentru uscarea tacamurilor, dispozitiv cutite…
- Opteaza pentru un coltar comod cu spatii de depozitare in interior. Obtinerea unui spatiu mai amplu depinde si de modul in care este asezata mobila in interiorul bucatariei, astfel incat sa nu dea impresia de claustrare. Spre deosebire de o masa de bucatarie, coltarele rezolva mai multe probleme in acelasi timp: spatiu mic, loc pentru depozitare, delimitarea zonelor.
Achizitioneaza electrocasnice de dimensiuni mici
O bucatarie mai mica nu inseamna neaparat o bucatarie mai putin functionala. Nu trebuie sa renunti la electrocasnicele care iti sunt necesare. Masoara spatiul disponibil si cauta un aragaz care sa corespunda dimensiunilor existente. Aragazul poate fi, de asemenea, inlocuit cu o plita si un cuptor pe care le poti monta separat, in functie de designul mobilierului. Astfel, sub plita incastrata in blatul de lucru poti proiecta un dulap cu sertare, iar cuptorul poate fi integrat intr-unul dintre dulapuri.
Mobilierul modular si functional solutia spatiilor mici
Prima regula pentru cei care isi doresc mai multe spatii de depozitare este sa se orienteze spre corpuri de bucatarie compacte și multifunctionale, cu sertare si dulapuri fabricate inteligent, cu spatii de depozitare, care nu ocupa foarte mult spatiu. Poti alege sa organizezi mobilerul intr-un mod cat mai ergonomic prin utilizarea tuturor spatiilor care iti raman libere in urma asezarii unor obiecte precum aragazul sau frigiderul. Important este sa incerci sa decorezi spatiul cu piesele esentiale de mobilier, pentru a nu incarca prea mult camera.
Daca ai o bucatarie lunga si ingusta, care nu iti permite amenajarea unui loc de servit masa generos, alege un model care sa corespunda nevoilor tale. Poti opta chiar pentru o masa cu un sistem inteligent de pliere care sa iti usureze munca de rabatare inainte si dupa fiecare masa.
Asigura-te ca piesele de mobilier nu blocheaza vizual si permit o vedere de ansamblu a camerei. De mare ajutor sunt mesele extensibile de perete, blaturile in consola sau scaune de bucatarie fara spatar și fara brate, eventual pliabile. .
Monteaza mai multe oglinzi
Folosirea oglinzilor este adesea recomandata in spatiile mici, multi designeri de interior recomanda placarea peretelui de deasupra blatului de lucru cu o oglinda. In acest fel, bucataria ta nu va parea doar mai mare, ci si mai luminoasa. Acelasi lucru il poti obtine si cu ajutorul suprafetelor lucioase, acestea vor reflecta lumina naturala si spatiul va parea mai luminos. Alege de exemplu aparate de bucatarie din inox, placi ceramice glazurate sau vopsea satinata, corpuri de iluminat din sticla transparenta.
Utilizeaza mai multe surse de iluminat
Bucataria trebuie sa fie un spatiu luminos si aerisit pentru ca si masa luata in familie sa fie una placuta. Daca lumina naturala este limitata in bucatarie, achizitonati cateva corpuri de iluminat suspendate sau incercati spot-urilor plasate deasupra zonelor intunecate. O incapere luminata va capata un aer stilat si elegant, iar spatiul va fi marit optic. Pastreaza simplitatea si opteaza pentru o culoare neutra a corpurilor de iluminat pentru a crea o atmosfera mai intima.