Amenzi, carantină, concediere: Executivul francez înăsprește tonul în privința vaccinării contra Covid-19

Certificatul de vaccinare sau testul negativ vor fi obligatorii în Franța, începând din 21 iulie, pentru a intra în spații destinate activităților culturale, iar de la 1 august, pentru a intra în baruri, cafenele, restaurante, centre comerciale, trenuri și avioane. Un proiect de lege este deja elaborat, s-a aflat din surse oficiale miercuri. Sancțiunile pentru nerespectarea noilor reguli merg până la un an de închisoare și amenzi de până la 45.000 euro pentru organizatorii de evenimente, responsabilii cu controlul certificatelor de vaccinare în cazul mijloacelor de transport, proprietarii de baruri, restaurante. Clientul ce comite infracțiunea este pasibil, însă, de amenzi în valoare de doar 135 euro. Explicația dată este dorința autorităților de a «calma veleitățile» unor patroni dornici să se sustragă controalelor, dispozițiilor oficiale. Există însă o oarecare suplețe în ceea ce-i privește pe copii, adolescenți de până la 12 ani.

Concediere și carantină

Proiectul de lege deja elaborat prevede că salariații supuși vaccinării obligatorii (cadre sanitare, persoanele în contact cu persoane vulnerabile, pompieri) să nu-și mai poată exercită profesia în cazul în care până la 15 septembrie nu se vaccinează și vor fi concediaţi dacă nu se vaccinează totuși în următoarele două luni după termenul menționat.

Conform textului noii legi, se institue o carantină de 10 zile persoanelor depistate pozitive, perioada în care au loc controale ale forțelor de ordine la domiciliile contaminaţilor, ale bolnavilor. Textul noii legi urmează să fie adoptat luni, 19 iulie, în Consiliul de miniștri, după care va fi examinat în zilele următoare de către Parlament.

Un sondaj ELABE arată că măsurile de mai sus, stabilite după discursul de luni al președintelui Emmanuel Macron, sunt aprobate de o majoritate a cetățenilor francezi dar, surpriză, miercuri, aproape 20.000 de persoane au manifestat în numele «libertății», contra obligativității vaccinării, inclusiv la Paris. Pe de altă parte, după discursul de luni – considerat un avertisment sever – al președintelui Macron, imediat a fost semnalat un val de solicitări de vaccinări. Numai în primele două zile de după discurs, peste 2 milioane de cetățeni francezi au solicitat programarea la vaccinare. Anterior erau înregistrate circa 500-600 persoane pe zi care solicitau vaccinarea. Miercuri, într-o singură zi, au fost consemnate 1.100 de cereri.

- PROMO - img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW