” America is back”, „America revine”: Joe Biden își începe prima sa deplasare în străinătate cu vizita în Europa

Joe Biden și soția sa, Jill, și-au început prima lor deplasare în străinătate de la instalarea la Casa Albă cu un turneu în Europa. Prima escală a fost miercuri, în Regatul Unit, pentru a-l întâlni pe Boris Johnson și a participa la summitul G7. Va merge apoi la Bruxelles, iar punctul culminant al turneului va fi la Geneva, unde-l va întâlni pe Vladimir Putin. Surse apropiate președintelui au subliniat că acesta va profita de actualul turneu pentru a da noi asigurări partenerilor europeni în privința angajamentului Statelor Unite de a fi alături de ei.
„America revine”, a lansat Joe Biden cu voce puternică și clară miercuri seară, după debarcarea din avionul său Air Force One, în fața militarilor americani de la o bază aeriană din estul Marii Britanii. „La fiecare etapă a acestui turneu”, a adăugat Biden, vom spune cu claritate: Statele Unite se întorc și democrațiile lumii sunt unite pentru a face față marilor provocări și problemelor cruciale pentru viitorul nostru. America exercită rolul conducător nu prin exemplul puterii sale, ci prin puterea exemplului, idee pe care Joe Biden a evocat-o încă de la sosirea sa pe pământ britanic, miercuri seară. Joe Biden a venit în Europa – conform spuselor celor ce-l înconjoară la Casa Albă – cu dorința de a replasa Statele Unite în centrul scenelor internaționale și a cere partenerilor săi să se unească în spețele sau în lupta contra pandemiei de coronavirus și contra încălzirii climatice.

500 milioane doze de vaccinuri

Nu o dată, în perioada de la venirea la Casa Albă, Joe Biden a subliniat că dorește să „întoarcă pagina Trump” și să reînnoiască o alianță solidă cu partenerii Americii. Înainte de a decola spre Europa, președintele Biden și-a reafirmat intenția de a-i spune lui Vladimir Putin și Chinei că Statele Unite și Europa sunt „sudate”. A mai spus că în cursul turneului va anunța o strategie mondială de luptă contra pandemiei de coronavirus. America, a anunțat joi președintele Biden, a cumpărat 500 milioane de doze de vaccin ce urmează a fi distribuite cadou la peste 100 țări ale lumii. Opinia des exprimată este însă cea conform căreia președintele american trebuie să facă mai mult decât discursuri pentru a convinge partenerii. Umbra predecesorului său, Donald Trump, continuă să planeze puternic asupra Partidului Republican, astfel că nimeni nu poate să prevadă dacă revenirea Statelor Unite pe scena internațională va fi durabilă.

Întâlnirea cu Vladimir Putin, piatră de temelie a turneului

Summitul cu omologul rus din 16 iunie, la Geneva, mai spun apropiații președintelui, este piatră de temelie a turneului lui Biden, o oportunitate de a comunica îngrijorările SUA direct liderului rus cu privire la subiecte precum atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, reprimarea opoziției, cazul Lukașenko şi o serie de alte probleme. „Nu căutăm un conflict cu Rusia”, a spus preşedintele Biden. „Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă… dar sunt clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive”.


- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW