4.3 C
București
duminică, 28 februarie

“America is back!”. Cu Joe Biden, America vrea să-și redobândească locul pe care l-a avut în lume, iar calea aleasă este diplomația

Vizita pe care Joe Biden a făcut-o joia trecută la sediul Departamentului de Stat din Washington are pentru lumea politică nu doar americană o semnificație specială, simbolică: “America se întoarce. Diplomația revine la rolul ei”, a declarat președintele Biden în fața diplomaților și funcționarilor din domeniul politicii externe. “Sunteți în centrul a tot ceea ce eu intenționez să fac… Ne vom reconstrui alianțele, ne vom recupera rolul avut în lume și vom înfrunta enormele provocări cu care ne confruntăm: pandemia, lupta împotriva încălzirii Terrei și, de asemenea, apărarea democrației și a drepturilor omului în întreaga lume”.

O opinie împărtășită de mulți analiști americani, de presă americană și străină este că, după patru ani în care Donald Trump și-a impus propria viziune, foarte personală, despre diplomație, manifestând, adeseori, neîncredere mai degrabă în diplomații săi decât în unii autocraţi străini, Joe Biden “a dorit ca prin vizită sa la Departamentul de Stat să confere siguranță și să remotiveze un minister traumatizat și demoralizat”.

Joe Biden, comenta un editorialist de la “Dernières Nouvelles d’Alsace”, deschide un “mare şantier”, reluând în discuție întreaga politică externă a Americii: va acționa pentru diminuarea tensiunii cu Iranul, va “îngrădi” din nou Coreea de Nord și “va calma ardoarea” lui Putin, menținând concomitent presiunile asupra Chinei.

Un “viraj strategic”

Discursul pronunțat de Joe Biden la Departamentul de Stat a fost apreciat de lumea politică nu doar americană drept “un viraj strategic” în politica

externă și diplomația Statelor Unite în comparație cu predecesorul său. Această rapidă turnură este ilustrată prin măsuri deja luate în plan extern și prin anunțarea liniilor ditrectoare în chestiuni internaționale de importanţă capitală. Biden a pus capăt susținerii americane pentru coaliția saudită în conflictul din Yemen, a “înghețat” retragerea trupelor americane din Germania, a schimbat tonul față de Rusia, a anunțat “redesenarea” strategiei americane în Orientul Mijlociu .

Strategia în Orientul Mijlociu

Concret, Washingtonul va anula vânzările controversate de “arme de precizie” către Ryad, decise la sfârșitul mandatului fostului președinte republican Trump, care a susținut – contra tuturor argumentelor opuse – Regatul Saudit, pilon, împreună cu Israelul, al politicii anti-Iran.

De relevat că repunerea în cauză a susținerii americane pentru Arabia Saudită are drept consecință o “busculare a echilibrelor alianțelor regionale și o redesenare a strategiei Statelor Unite în Orientul Mijlociu”. Așa cum se știe, Ryad conduce o alianță militară acuzată de numeroase acte violente contra civililor în cursul intervențiilor – alături de guvernul yemenit – contra rebelilor Huthis. Aceștia au salutat deja încetarea implicării americane, considerând-o un pas spre încetarea războiului din această țară.

Biden dorește încetarea războiului din Yemen

“Vom depune eforturi diplomatice pentru a determina încetarea războiului din Yemen, care a creat o catastrofă umanitară și strategică“, a avertizat Biden. “Acest război trebuie să înceteze”, a spus el, anunțând imediat desemnarea unui diplomat de talie, Timothi Lenderking, drept emisar pentru Yemen. “Și, pentru a demonstra determinarea noastră, am decis încetarea sprijinului american pentru operațiunile ofensive în războiul din Yemen, inclusiv vânzarea de arme”, a spus clar președintele american.

Statele Unite “nu se vor mai pleca” în fața Rusiei

Președintele Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin – în discursul pronunţat joi la Departamentul de Stat – că în relațiile Statelor Unite cu Rusia vor interveni schimbări. “I-am spus clar președintelui Putin, a subliniat Biden, că voi fi altfel decât predecesorul meu, că vremea când Statele Unite se plecau în fața actelor agresive ale Rusiei a trecut”.

Biden a promis în fața diplomaților americani “contracararea autoritarismului Rusiei și al Chinei“, insistând asupra rupturii cu atitudinea lui Trump față de Moscova. “Statele Unite trebuie să fie pregătite să acționeze contra autoritarismului în creștere, în special în față ambițiilor crescânde ale Chinei și a dorinței Rusiei de a slăbi democrația noastră”, a insistat Joe Biden.

Biden, angajat în refacerea alianțelor cu partenerii europeni

Un anunț important făcut de Joe Biden este și cel referitor la “stoparea” retragerii parțiale a trupelor americane din Germania, decisă de Donald Trump. Biden a subliniat în context că se impune “o reexaminare globală” a prezenței forțelor americane în străinătate, obiectiv de care se va ocupa rapid ministrul Apărării, Lloyd Austin, având în vedere, în general, refacerea relațiilor cu aliații europeni, în special cu Germania, “prost tratați” în perioada celor patru ani de mandat al miliardarului Trump. “Diplomația a revenit” în politica externă a Statelor Unite, a lansat în fața diplomaților americani președintele Joe Biden.

Foto: By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99044263

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW