marți, 26 mai, 2020
12.8 C
București

Ana Birchall, mesaj din Baku: În 2019, România şi Azerbaidjan sărbătoresc 10 ani de parteneriat strategic

Viceprim-ministrul Ana Birchall a efectuat, în perioada 14-17 martie 2019, o vizită în Republica Azerbaidjan, unde a reprezentat România la cea de a şaptea ediţie a Forumului Global de la Baku, organizat de Centrul Internaţional Nizami Ganjavi.

Tema principală din acest an a Forumului Global de la Baku a fost “Noua politică externă”, iar printre invitaţi s-au numărat actuali şi foşti lideri politici la nivel internaţional. Totodată, în marja Forumului, vicepremierul român a avut o serie de întrevederi cu înalţi oficiali azeri: preşedintele Ilham Aliyev, ministrul de Externe Elmar Mammadyarov şi ministrul Muncii Sahil Babayev.

Oficialul român a mai arătat că Republica Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României şi unul dintre cei mai importanţi parteneri economici din regiune. “Dezvoltarea cooperării în domeniul conectivităţii între România şi Republica Azerbaidjan, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor existente în plan regional, reprezintă un obiectiv comun al celor două ţări. Într-o perioadă de reaşezări strategice, Preşedinţia română a Consiliului UE va fi promotoarea unui dialog politic autentic cu statele din vecinătate”, se arată în mesajul prezentat de Ana Birchall.

În cadrul intervenţiei susţinute în sesiunea dedicată Balcanilor de Vest, demnitarul român a punctat importanţa pe care România o acordă acestei regiuni, mai ales din perspectiva extinderii. “În timpul preşedinţiei Consiliului UE, România va continua să pledeze pentru păstrarea uşilor deschise extinderii UE”, a transmis Ana Birchall în sesiunea de dezbateri dedicată Balcanilor de Vest, în marja Formului Global de la Baku.

De asemenea, programul vizitei de lucru a inclus întrevederi cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, ministrul de Externe, Elmar Mammadyarov, şi ministrul Muncii şi protecţiei sociale a populaţiei, co-preşedinte al părţii azere în Comisia mixtă interguvernamentală de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică România-Republica Azerbaidjan, Sahil Babayev. Discuţiile s-au focalizat asupra stadiului actual şi perspectivelor relaţiilor bilaterale, în contextul celebrării, anul acesta, a celei de a zecea aniversări a Parteneriatului Strategic dintre România şi Azerbaidjan, precum şi asupra subiectelor de actualitate ale agendei regionale şi globale, inclusiv în contextul aniversării, în mai 2019, a 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic.

În discuţia cu Preşedintele Ilham Aliyev, demnitarul român a evidenţiat importanţa dinamizării cooperării economice, cu accent asupra valorificării oportunităţilor existente în plan regional în sfera transporturilor, inclusiv în perspectiva transpunerii în realitate a proiectului Rutei de transport mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

Vizita de lucru de la Baku a prilejuit şi un eveniment de marcare a 10 ani de Parteneriat Strategic între România şi Azerbaidjan, în marja căruia a fost inaugurat un centru de limbă română în cadrul Universităţii de Lingvistică din Baku. “România a fost una dintre primele ţări care au recunoscut independenţa Republicii Azerbaidjan şi primul stat membru UE care a încheiat un parteneriat strategic cu Baku, relaţiile româno-azere cunoscând evoluţii pozitive în ultima perioadă, îndeosebi în planul economic”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, a fost evocată, în context, organizarea viitoarei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, alături de posibilitatea organizării unui Forum de afaceri comun.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. SI CU CONGO VOM SARBATORI LUNA VIITOARE 10 ANI DE PARTENARIAT STRATEGIC ! SI CU BOTSWANA ! IATA SPRE CE CULMI DE PROGRES SI CIVILIZATIE V-A RIDICAT pesede, DRAJI ROMANI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sondaj comandat de PE: Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare celei provocate de COVID-19

- Aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc ca Uniunea Europeană să poată juca un rol mai...

Înapoi în viitor

După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou...

146 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Au fost...

Analiză Frames: Riscă România o aterizare forțată? Cât de pregătiți suntem pentru criză, față de acum 10 ani

În fața furtunii economice de proporții care se proliferează la orizont, România se...