În zilele de 13 și 14 ianuarie, în Republica Cehă a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Au concurat opt candidați, dar doar trei au obținut un număr consistent de voturi: miliardarul și fostul prim-ministru Andrej Babis, generalul în rezervă Petr Pavel și economista și universitara Danuse Nerudova. Următorul tur de scrutin se va desfășura în zilele de 27 și 28 ianuarie. Finaliștii primului tur, Andrej Babis și Petr Pavel, au obținut respectiv 36,02% și 38% din sufragii. Sunt rezultate după desfacerea a 90% din voturi, date publicității sâmbătă seară de către Biroul ceh de statistici. Pe locul al treilea s-a situat Nerudova, cu 13,95% din sufragii. Observatori din capitala cehă spun că diferența dintre primii doi calificați pentru turul doi s-ar putea reduce întrucât generalul Petr Pavel are mult mai mulți susținători în mediul urban, dar unde nu fusese finalizată sâmbătă seară numărătoarea voturilor. Încă din campania electorală s-au conturat primele idei privind orientarea politică și programele prezidențiale ale celor doi finaliști.
Petr Pavel este cunoscut ca un pro-occidental și susținător al ajutorării Ucrainei, precum și al adoptării monedei unice europene. În schimb, fostul premier Andrej Babis are legături mai strânse cu Viktor Orban și se declară împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina.

Niciunul dintre ceilalţi cinci candidaţi la aceste alegeri prezidențiale nu a depăşit 7% din voturi. Câştigătorul îl va înlocui la conducerea ţării pe Milos Zeman, al cărui ultim mandat se încheie în luna martie.
Viitorul președinte al Cehiei se va confrunta cu inflaţia-record şi cu deficitele exorbitante ale finanţelor publice din cauza războiului din Ucraina.
De precizat că, deși atribuţiile președintelui ceh sunt în cea mai mare parte protocolare, el numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi deține funcţia de comandant şef al armatei. Funcția de președinte nu are autoritate executivă.
Ambii finaliști provin din elita fostului regim comunist
” Eu am experiență în relațiile externe”, declara Andrej Babis sâmbătă, după introducerea buletinului de vot în urnă. Ceea ce, însă, nu preciza domnia sa, era experiența din anii 1980 în serviciul diplomatic al regimului comunist. Deși a precizat că a colaborat cu ”partea bună” a serviciilor cehe de informații (StB), el este înregistrat în arhive ca agent cu numele de cod ”Bures”. Principalul său adversar, generalul la pensie Petr Pavel, are și el un dosar și un nume de cod ”Pavek” în contra-spionajul militar, trecut pentru care el și-a cerut scuze publice. ”Mă scuz pentru greșeala comisă aderând în 1982 la partidul comunist, în fața celor care au suferit din cauza acelui regim din care am făcut și eu parte”, a declarat generalul Pavel în mai multe dezbateri televizate, subliniind că, aflându-se apoi la conducerea armatei cehe, iar apoi la președinția Comitetului militar al NATO, a demonstrat că se află în serviciul democrației.