20.4 C
București
joi, 13 mai

Forțele americane vor părăsi Afganistanul,”fără condiții”, până la 11 septembrie

Guvernul american a anunțat marți că trupele americane vor rămâne în Afganistan peste termenul de 1 mai, fixat printr-un acord cu talibanii, dar vor părăsi această țară, „fără condiții”, până la data de 11 septembrie, când va fi marcată a 20-a aniversare a atentatelor din 2001 din Statele Unite.

„Vom proceda la o retragere ordonată a forțelor restante după 1 mai și avem în vedere să retragem toate trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie”, a precizat presei un înalt oficial american, dând asigurări că această plecare va fi coordonată cu plecarea simultană a altor forțe ale NATO.

„Le-am spus talibanilor fără ambiguitate, a adăugat oficialul american mai sus citat, că noi vom răspunde cu forța oricărui atac lansat împotriva militarilor americani în timp ce procedăm la o retragere ordonată și sigură”.

Reamintim că Statele Unite au intervenit în Afganistan după atentatele de la New York și Pentagon din 2001. Atunci, au înlăturat imediat de la putere la Kabul talibanii, acuzați că au găzduit grupul jihadist Al-Qaida și pe șeful său Ben Laden, responsabil pentru atentatele din 2001. Îb 2010-2011, în Afganistan se aflau circa 100.000 soldați americani. La finele celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama rămăseseră 8.400. Donald Trump le-a suplimentat mai întâi până la 14.000, dar a angajat în 2017 retragerea progresivă, în Afganistan existând acum nu mai mult de 2.500 militari americani. Pentru a pune capăt acestui cel mai lung război al Statelor Unite, administrația Trump a încheiat în februarie 2020, la Doha (Qatar) un acord cu talibanii. El prevedea retragerea tuturor forțelor americane și străine până la 1 mai anul acesta, cu condiția ca talibanii să împiedice în viitor activitatea oricărui grup terorist de pe teritoriul afgan. Pentagonul a evocat recent serioase dubii în privința respectării acestui angajament al talibanilor, având în vedere nenumăratele atentate teroriste comise de comandouri talibane. Acordul a prevăzut de asemenea obligația talibanilor de a începe negocieri de pace directe cu guvernul de la Kabul. Începute în septembrie anul trecut, negocierile respective bat pasul pe loc, existând speranțe că vor fi relansate la programata conferință de pace din 24 septembrie viitor, în Turcia.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. K.A.BUL. K-Potasiu, A-Alb, BUL-Boul. Boul cu potasiu alb. BOUL = Statia Internationala cu vederea si gandurile Sfantului Prooroc Ilie Tisbitul dintre anii 2004-2070; potasiu alb = infaptuirea Creationismului de la A la Z dupa Casa Raiului (2004-2070), lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva.
    Zona de conflict – NATO si Guvernul afgan contra talibanilor afgani
    Zona de conflict – Creationismul din Casa Raiului dintre anii 2004-2070 contra Evolutionismului si a altor invataturi ratacite laice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW