China și Rusia au declarat luni că așteaptă rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale americane înainte de a-l felicita pe învingătorul declarat Joe Biden. Această decizie a fost, se pare, determinată de faptul că echipele electorale ale lui Donald Trump au multiplicat demersurile în justiție pentru a obține o nouă numărare a voturilor în mai multe state considerate a avea un impact decisiv asupra rezultatului scrutinului.
Așa cum deja se știe, numeroși lideri internaționali, începând cu președintele francez Emmanuel Macron și alți responsabili politici din Europa, i-au adresat deja președintelui ales al Statelor Unite felicitări. Nu, însă, și președinții Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, care deocamdată păstrează tăcerea.
„Noi am luat act că dl. Biden a învins”, a comentat purtătorul de cuvânt al
Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, la o conferință de presă. „Înțelegem că rezultatul alegerilor prezidențiale americane va fi determinat în conformitate cu legea și cu procedurile americane”, a adugat Wang Wenbin. (În 2016, reamintește Reuters, Xi Jinping i-a adresat felicitări lui Donald Trump chiar a doua zi după scrutin).
La Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat într-o conferință telefonică preferința lui Vladimir Putin de a aștepta anunțarea rezultatelor oficiale ale scrutinului înainte de a face vreun comentariu.
Peskov a reamintit însă că Vladimir Putin și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a coopera cu oricare lider american, în speranța găsirii unei modalități de normalizare a relațiilor dintre cele două mari puteri.
Față de China, unii analiști așteaptă ca Joe Biden să mențină o poziție fermă. De altfel, în campania electorală, el a promis „presiuni vizând izolarea și sancționarea Chinei”, dar mulți cred că, față de China, Biden va avea o abordare „mai măsurată și multilaterală”. Reține atenția declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe în care a susținut necesitatea „întăririi comunicării și dialogului între China și Statele Unite, a gestionării diferendelor lor în respect reciproc, a extinderii cooperării reciproc avantajoase și a promovării unei dezvoltări sănătoase și stabile a relațiilor bilaterale”.