COP26: S-a ajuns la un acord «de talie» privind transportul fără emisii de carbon

O vie dezbatere are loc la Conferința ONU privind schimbările de climă de la Glasgow legat de emisiile de gaze cu efect de seră. Cum transporturile sunt responsabile pentru o cincime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul planetei, mai multe state fabricante de automobile și întreprinderi conexe anunță că se angajează să înceteze producerea și vânzarea de vehicule diesel și pe bază de benzină. Se va face loc vehiculelor cu zero emisii de gaze poluante.

Începând din acest moment, până în 2035, 2040 cel mai târziu, țările semnatare se angajează ca toate automobilele și camionetele aflate în vânzare pe teritoriul lor să fie vehicule cu zero emisii gaz de seră. Pentru moment, doar vânzarea vehiculelor ușoare – noi – este afectată de această restricție. Piețele emergente și țările în curs de dezvoltare nu au angajamente atât de drastice, dar acordul de miercuri stipulează că «ele trebuie să lucreze rapid și pe scară largă la promovarea vehiculelor cu zero emisii».

Lista semnatarilor noului acord nu este încă finalizată, dar, în acest moment, sunt 30 de semnatari, între care figurează Canada, Regatul Unit, Turcia, India, Polonia. Dintre fabricanții de automobile, Ford, General Motors sau Mercedes s-au angajat să nu mai vândă, până în 2035, decât vehicule cu zero emisii de gaze poluante. Este așteptată semnătura întreprinderilor ce utilizează masiv vehicule, precum Uber, Ikea sau Unilever.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW