Angajament «istoric»: Peste 100 de țări prezente la COP26 au ajuns la un acord internațional contra despăduririi planetei

Liderii a peste 100 de țări veniți la Glasgow cu intenția de a trece la măsuri concrete în apărarea planetei de efectele dezastruoase ale schimbărilor de climă, provocate inclusiv de mâna omului, s-au angajat marți să treacă la blocarea distrugerii pădurilor de pe Terra până în anul 2030. A nu se uita că ele dețin peste 85% din pădurile lumii. «Este unul dintre cele mai importante progrese în materie de protejare a pădurilor lumii de-a lungul unei generații», subliniază președinția britanică a COP26 într-un comunicat. Este vorba de un angajament ferm de a se pune capăt distrugerii pădurilor și degradării pământului până în 2030. Printre statele implicate figurează Canada, Rusia, Brazilia (care deține 60% din pădurile amazoniene) şi Republica democratică Congo… Un teritoriu al planetei reprezentând în total 85% din pădurile lumii, respectiv 13 milioane kilometri pătrați. Reamintim că un angajament vizând apărarea pădurilor planetei a fost luat în cadrul unei declarații a Națiunilor Unite din 2014. Acordul semnat marți la COP26 merge însă ceva mai departe, subliniază președinția britanică a conferinței. Dotat cu o finanțare publică și privată de 19,2 miliarde de dolari, acest acord regrupează un număr mult mai mare de țări și prevede un ansamblu de măsuri mai precise vizând protejarea comunităților unde comerțul legat mai ales de despădurire e în floare. Din suma mobilizată, un miliard de dolari vor fi consacrați protejării bazinului Congo-ului, unde se află cea de a doua pădure tropicală din lume.

«Gardianul naturii»

«Grație promisiunilor fără precedent, vom avea șansa să punem capăt îndelungatei istorii a omenirii de cuceritoare a naturii, pentru a deveni gardianul ei», a subliniat premierul britanic Boris Johnson după anunțarea istoricului acord mai sus menționat. Pădurile, a reamintit el, sunt «plămânul» planetei noastre, ele absorbind practic, anual, o treime din cantitatea de CO2 emisă prin combustia combustibililor fosili.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW