Succesul afacerii nu depinde doar de clienți, ci și de angajați. Nu trebuie să uităm că angajații sunt cei care au sub control întreaga activitate a firmei și influențează cash-flow-ul. Dacă aceștia nu sunt fericiți, nu numai că productivitatea este scăzută, însă, poți pierde membri prețioși ai echipei. De asemenea, relația cu clienții poate fi afectată, atunci când angajații sunt copleșiți de taskuri grele, când nu sunt înțeleși și respectați. Un leader bun este conștient de importanța angajaților într-o firmă și știe că o echipă fericită determină eficientizarea mediului de lucru. Află, așadar, care sunt cele mai bune metode de a-ți mulțumi angajații.
- Focusează-te pe propria persoană!
Înainte să te concentrezi asupra angajaților, pune accent pe propria persoană. Ești un model pentru echipa ta? Îți motivezi echipa într-o manieră potrivită? Nu uita că tu ești în centrul companiei și că modul în care te comporți, gesticulezi și vorbești influențează starea generală a angajaților la muncă. Permite-ți să evoluezi și să devii cea mai bună versiune a ta. Sădește în tine însușirile pe care ți le-ai dori tu de la un leader.
- Fă-i să se simtă ca acasă!
Locul de muncă trebuie să fie un loc în care angajații vin de plăcere și nu doar de nevoie. La locul de muncă, salariații trebuie să se simtă ca între prieteni și să poată colabora pentru a obține cele mai bune rezultate. Tu ești cel care trebuie să le permită să se simtă ca acasă. Cum poți face acest lucru? Întreabă-i tot timpul cum se simt și dacă totul este în regulă. Evită comportamentul autoritar și optează, mai degrabă, pentru o relație de colaborare cu echipa.
- Fii open-minded!
Pentru a-i face fericiți pe angajați și pentru a beneficia la maxim de abilitățile lor, trebuie să îi asculți. Împacă-te cu ideea că nu le știi pe toate și că este absolut normal să mai greșești. În jurul tău, oamenii pot avea idei ingenioase de rezolvare a unor probleme sau de îmbunătățire a unor proiecte.
- Recunoaște-le realizările!
Nu doar critica, ori cât ar fi ea de constructivă, îi ajută pe angajați să progreseze, ci și remarcarea lucrurilor bine făcute. Nu te aștepta ca un angajat să evolueze, dacă îi faci observații numai în legătură cu lucrurile greșite pe care le-a făcut. Arată-i că observi eforturile, mulțumește-i și felicită-l pentru realizări. Lauda este, întotdeauna, o metodă bună de a motiva angajații. Performanța acestora poate fi gestionată cu un soft pentru administrare personal.
- Ai încredere în angajați!
Nu te implica prea mult în taskurile angajaților. Trebuie să îi ghidezi, nu să le rezolvi îndatoririle. În caz contrar, le vei inhiba creativitatea și progresia, dar le vei și da impresia că nu sunt destul de capabili.
- Încurajează inovația!
Atunci când un angajat vine cu o idee, încurajează-l să o pună în practică și să o testeze, indiferent de rezultat. În acest mod, întreaga echipă își poate da seama ce funcționează și ce nu. Inovația ajută evoluția.
- Oferă transparență și sinceritate!
Fii sincer, când este vorba despre situația generală a companiei. Angajații trebuie să știe problemele businessului. Nu numai că s-ar putea să fie de ajutor în rezolvarea problemelor, însă, se vor simți integrați, importanți și vor ști că ai încredere în ei.
- Apropie-te de fiecare în parte!
Nu trebuie să tratezi echipa ca pe un întreg. Este important să înțelegi că fiecare membru e diferit, are abilități sau talente diferite și probleme personale. Pentru a descoperi taskurile potrivite unui angajat, dar și pentru a-l face să se simtă important, trebuie să îl cunoști. Discută cu angajații și află cât mai multe despre fiecare.
- Creează un mediu de lucru plăcut!
Pentru a-ți face angajații fericiți, creează energii pozitive. Încurajează comunicarea, mulțumește tot timpul și glumește! Permite glume tot timpul, chiar și atunci când cineva greșește, deoarece râsul destinde atmosfera și eficientizează munca.
- Oferă mai multe zile de concediu!
Dacă vrei să ai angajați fericiți și productivitate, răsplătește-le activitatea cu mai multe zile de vacanță. Astfel, aceștia au timp să își reîncarce bateriile și să revină cu forțe proaspete.
- Investește în teambuilding!
Activitățile de teambuilding, sub toate formele, sunt necesare pentru a consolida relațiile dintre angajați și pentru a îmbunătăți colaborarea și lucrul în echipă. În același timp, angajații se bucură de câteva clipe de relaxare.
- Invită-i să personalizeze spațiul de lucru!
Mediul de lucru influențează rezultatele angajaților. Un design monoton creează o stare de spirit neplăcută. Îmbunătățește designul de interior și invită-i pe angajați să-și personalizeze spațiul de lucru cu obiecte familiare (rame foto, diferite obiecte decorative).
Așadar, adoptă aceste metode pentru a-ți mulțumi angajații și pentru a menține echipa unită.