2.3 C
București
joi, 3 decembrie

Angela Merkel: Coronavirusul,”cea mai mare provocare pentru Germania de la al Doilea Război mondial”

Pentru prima oară de la instalarea sa la putere, în 2005, Angela Merkel a apărut miercuri la postul de televiziune ARD cu un discurs solemn, marcat de accente extrem de dramatice, consacrat actualei pandemii cu coronavirus. În opinia doamnei cancelar, actuala criză provocată de coronavirus este cea mai dură provocare cu care se confruntă Germania de la al Doilea Război mondial.

“De la cel de-al Doilea Război mondial, a relevat Angela Merkel, pentu țara noastră nu a mai existat o altă încercare care să depindă în așa măsură de solidaritatea noastră comună”. Analiști politici berlinezi, comentând discursul de miercuri al doamnei cancelar, spun că nici cu prilejul gravei crize financiare din 2008-2009 doamna Merkel nu a venit în fața camerelor de televiziune cu un discurs atât de solemn adresat națiunii ca acum, în plină criză epidemiologică. “Cred cu toată convingerea, a subliniat domnia sa, că vom reuși să învingem dacă toți cetățenii consideră cu adevărat că aceasta este misiunea lor”.

A fost, în opinia analiștilor, a comentatorilor presei berlineze, un apel adresat populației într-un moment în care unii germani, mai ales tinerii, nu iau întotdeauna în serios restricțiile oficiale ce vizează reducerea la minimum a contactelor sociale în fața propagării epidemiei de coronavirus. Doamna Merkel a expus și cu acest prilej măsurile impuse în Germania și în toată Europa, unde a fost practic întreruptă libera circulație pentru blocarea pandemiei. “Pentru cineva ca mine, care știe că libertatea de circulație, de a călători este un drept cu greu câștigat, noile restricții nu pot fi justificate decât printr-o nevoie absolută… Iar într-o democrație, ele nu trebuie decise niciodată cu lejeritate și trebuie să aibă doar caracter temporar. Iar în acest moment, a explicat doamna Merkel, ele sunt indispensabile pentru salvarea de vieți”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW