Antony Blinken: Există și „alte opțiuni” în cazul eșecului diplomației în dosarul nuclear iranianLa Departamentul de Stat american a avut loc miercuri o întâlnire a secretarului de stat Antony Blinken cu omologii săi din Israel și din Emiratele Arabe Unite. La conferința de presă organizată la finele întâlnirii, Antony Blinken a avertizat că Statele Unite se vor orienta spre „alte opțiuni” dacă diplomația nu va reuși să frâneze programul nuclear iranian, subliniind că, în acest domeniu, „timpul presează”. Din surse apropiate Departamentului de Stat s-a aflat că în cadrul întâlnirii amintite au fost discutate de asemenea probleme legate de cooperarea bilaterală și trilaterală, probleme privind securitatea regională, cu accent pe programul nuclear al Iranului.
Se știe că responsabili americani și iranieni au purtat discuții indirecte la Viena în luna aprilie, în scopul restabilirii acordului nuclear internațional din 2015, cunoscut oficial sub denumirea de Plan de acțiune global comun (PAGC). Cele două părți au însă, în continuare, deosebiri de opinii importante după șase runde de negocieri, suspendate în luna iunie. „Nu vreau să propun o dată precisă, dar cu fiecare zi care trece, plus refuzul Iranului de a se angaja cu bună credință (să respecte tratatul încheiat inițial – n.n.) pista către o soluție se scurtează”, a subliniat în declarația sa Antony Blinken.
Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a declarat și el la conferința de presă respectivă că preocuparea țării sale în legătură cu capacitatea nucleară a Iranului s-a aflat în centrul vizitei sale la Washington. „Israelul, a spus el, își rezervă dreptul de a acționa în orice moment și în orice modalitate posibilă pentru a împiedica Iranul să dobândească o armă nucleară”. Reamintim că Administrația Trump s-a retras din PAGC în luna mai 2018 și, în mod unilateral, a impus foste și noi sancțiuni împotriva Iranului. Ca răspuns, Iranul a suspendat progresiv respectarea unor angajamente luate prin tratatul nuclear din 2015. Mai mult, marți, chiar înaintea întâlnirii mai sus amintite de la Washington, șeful diplomației iraniene, Hossein Amir Abdollahian, a anunțat că „acțiunile Iranului vor fi pe măsura acțiunilor altor părți” la viitoarele negocieri vizând relansarea acordului nuclear din 2015.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW