Apa este lichidul vital pe care îl foloseşti pentru hidratarea esenţială şi pentru prepararea hranei. Cele două surse principale pentru consumul de apă sunt robinetul chiuvetei de bucătărie sau recipientele de apă îmbuteliată.
Dincolo de diferenţele, avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni, primordială trebuie să fie sănătatea celor care o consumă. Partea bună este că, după ce parcurgi rândurile de mai jos, vei putea alege sursa de hidratare care ţi se potriveşte cel mai bine. Oricum, indiferent de alegere, poţi comanda apa online, cu livrare la destinaţia dorită.
Avantajele apei de la robinet
Cronologic, apa din izvoare și din fântâni a fost prima. Apoi au apărut stațiile de tratare și distribuție ale apei potabile, care au ajuns prin robineți în casele consumatorilor.
Preţul
Întrucât principalul criteriu de achiziţie şi de comparaţie a produselor în ţara noastră continuă să fie preţul, acesta reprezintă unul dintre primele avantaje ale apei de la robinet. În funcţie de zona în care locuieşti, apa de la robinet poate fi bună pentru consum în starea în care este distribuită de reţeaua locală de alimentare sau trebuie îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru.
Partea bună este că multe comunităţi locale au investit în creşterea siguranţei apei potabile, astfel încât aceasta porneşte din staţiile de tratare în stare foarte bună de consum. Este adevărat că preţul unui sistem de filtrare poate fi ridicat la început, însă odată instalat în bucătărie, nu mai plăteşti decât costurile apei reci menajere, care pentru tine este potabilă.
Disponibilitatea
Atunci când consumi apă de la robinet, singurele momente când devine indisponibilă sunt perioadele de avarii la reţea. În rest, în orice moment din zi sau din noapte, trebuie doar să te deplasezi până la bucătărie pentru pauza de hidratare.
Grija pentru mediul înconjurător
Apa de la robinet nu are nevoie de ambalare, transport şi depozitare, operaţiuni cu efecte serioase asupra mediului înconjurător. În plus, este mai greu de risipit, întrucât consumi doar atât cât ai nevoie.
Dezavantajele apei de la robinet
Dacă nu ar exista şi dezavantaje ale apei de la robinet, dezbaterea ar fi fost lămurită de mult.
Gradul de contaminare
Am amintit că, în localităţile racordate la stații de tratare a apei, siguranţa acesteia este verificată la nivelul fiecărei staţii. Totuşi, din cauza stării precare a conductelor pe care le parcurge, apa poate acumula substanţe şi bacterii dăunătoare. Niciodată apa de la chiuvetă nu trebuie consumată înaintea unui examen de laborator.
Investiţie mare la început
Pentru corectarea neajunsurilor de mai sus, trebuie să investeşti într-un sistem de filtrare a apei. Cu cât ai nevoie de unul cu mai multe atuuri, cu atât acesta va fi mai costisitor. În plus, unele componente sunt consumabile, aşadar va trebui să le înlocuieşti periodic.
Pro pet
Peturile sunt privite drept soluţii convenabile pentru îmbutelierea apei, de la sticle de mici dimensiuni până la recipiente impresionante. Iată avantajele care le recomandă:
Soluţia optimă la drum
Odată ce ai ieşit din casă, nu mai ai acces la robinetul din bucătărie. Nevoia de hidratare însă continuă. Apa îmbuteliată este un aliat de nădejde, pentru că te ajută să consumi necesarul zilnic oriunde te-ai afla.
Conţinut purificat şi testat
Companiile de îmbuteliere a apei de băut trec prin controale riguroase cu privire la calitatea produselor. Unele utilizează chiar tehnologii pentru purificarea apei, îmbunătăţindu-i calităţile.
Disponibilitate
În orice magazin ai intra găseşti apă de băut de la câteva sute de mililitri până la bidoane de 5 sau 10 litri.
Contra pet
Principala problemă a peturilor este transportul şi depozitarea. Ca şi în cazul apei de la robinet, aceasta poate pleca în bune condiţii de la sursă, dar până ajunge la tine, nu ştii în ce condiţii a fost expusă. Depozitarea în condiţii improprii, cum ar fi în bătaia razelor soarelui, degradează calitatea apei din recipiente. În plus, pentru consumul unei familii, vei avea nevoie de spaţii de depozitare în casă.
Atât apa de la robinet, cât şi cea îmbuteliată, au o serie de avantaje şi dezavantaje. Pentru a face o alegere trebuie doar să iei în calcul zona în care locuieşti, consumul zilnic şi caracteristicile care se potrivesc cel mai bine nevoilor familiei tale.