Președintele Vladimir Putin garanta luni, 24 iulie, că Moscova va înlocui cerealele ucrainene în Africa, după plecarea sa din acordul cerealier crucial pentru alimentația mondială. Era, bineînțeles, o declarație în perspectiva summitului Rusia-Africa de la Sankt –Petersburg. Apar însă semne de întrebare dacă Vladimir Putin are dreptate.
Ce arată realitatea?
Rusia înlocuiește deja, încet încet, exporturile de cereale ucrainene în unele țări africane. În Egipt, imporurile de cereale de proveniență rusă au crescut de la începutul războiului în Ucraina de la 50 la 57%. Algeria a transferat comenzi de cereale Moscovei de peste 300.000 tone. Cam puțin. Apoi, dacă Ucraina a putut beneficia vreme de un an de zile de acordul cerealier pe mare, fenomenul nu a putut împiedica o scădere a producției de cereale a Rusiei chiar până la jumătate. În aceste condiții, se pune întrebarea dacă Moscova poate acoperi cererea de pe piața ucraineană din Africa. Este adevărat că stocurile bunei recolte de grâu de anul trecut și recolta bună din acest an conferă speranțe. O serioasă neliniște este provocată și de un alt element extrem de important: vor putea țările africane să cumpere cerealele la prețurile mărite deja cu 8% după ieșirea Rusiei din acordul cerealier?
Și asta nu este totul. Încă o sursă de îngrijorare o constituie Programul alimentar mondial (PAM). Ucraina furniza până acum 40% din grâul destinat țărilor lovite de grave penurii alimentare. Rusia nu a precizat dacă ea va înlocui și partea Ucrainei în cadrul acestui program.
Cari … dubiu, bre ?
„ceasca” fuse si mai al dreak /fix pe Africa ! In piept se batea’mputitu’ babuin … iara noi rabdam !