Președintele Adunării Naționale franceze și omologul său german au cerut marți, 26 mai, o redeschidere cât mai rapidă posibil a frontierelor între țările europene, închise timp de mai multe săptămâni pentru blocarea propagării coronavirusului. „Franța și Germania trebuie să acționeze pentru restabilirea imediată a liberei circulații în spațiul Schengen, atunci când condițiile vor fi îndeplinite”, subliniază Richard Ferrand și Wolfgang Schauble într-o declarație comună citată de „Le Figaro”.
„Închiderea frontierei franco-germane are deja grave consecințe economice, cu impact asupra perceperii relațiilor franco-germane”, subliniază Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale franceze, membru de frunte al partidului Republicanii En Marche (LREM) al lui Emmanuel Macron, și Wolfgang Schauble, o „piesă grea” în partidul conservatori UCD al dnei Angela Merkel. Textul apelului celor doi lideri de parlamente a fost dat publicității la finele unei reuniuni a Adunării parlamentare franco-germane, un nou forum creat pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări, dar și ca un exemplu pentru restul Europei lovită de coronavirus. În acest moment, redeschiderea frontierelor în Europa este programată pentru mijlocul lunii iunie dar, până acum, anunțuri în acest sens sunt date în dezordine, între diferite țări europene, în ciuda apelurilor Comisiei Europene la concertare.
Sprijin față de planul de relansare în Europa
Președinții celor două camere parlamentare (franceză și germană) au „salutat” și s-au angajat să sprijine recenta propunere făcută de șefii celor două state ale lor privind un plan de relansare în Europa în valoare de 500 miliarde de euro, urgent necesar din cauza crizei pandemiei. Reamintim, este vorba de un plan finanțat prin împrumuturi contractate de Uniunea Europeană și care a provocat controverse din cauza poziției unora dintre statele europene (în special cele din Nordul UE) de respingere a ideii mutualizării datoriilor. Ferrand și Schauble merg mai departe în apelul lor, chemând la „lansarea unui deceniu al investițiilor publice” în Europa, cu prioritate în domeniile Sănătății, Ecologie și Securitate. „Inițiativa celor două guverne ale noastre, spun cei doi lideri francez și german, dorim să fie punctul de plecare spre punerea la punct a unui gen de Plan Schuman, de la a cărui lansare se împlinesc acum 70 de ani”.