Centrul mondial pentru adaptarea la schimbările climatice (GCA), cu misiunea de a accelera procesul de adaptare a lumii la efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice, și-a inaugurat luni, 6 septembrie, sediul din Rotterdam și va fi prezidat de fostul secretar general al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Aproximativ 50 de oficiali internaționali prezenți la eveniment au chemat luni la accelerarea pregătirii adaptării la schimbări climatice precum furtunile, inundațiile și secetele extreme, subliniind că cea mai mare parte a acestor fenomene au devenit deja de neevitat. Consecințele acestor fenomene ”vor pune în pericol oamenii planetei, comunitățile și economia mondială, nefiind excluse noi amenințări majore asupra biodiversității și sănătăţii oamenilor”, se spune într-un comunicat al GCA.
100 miliarde de dolari anual
Adaptarea – ce include sistemele de alertă avansate, adaptarea infrastructurilor, ameliorările agricole – nu a beneficiat, potrivit GCA, de aceeași atenție, de aceleași resurse și nici de același nivel de acțiune în teren în comparație cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, lăsând astfel comunitățile lumii întregi expuse unei urgenţe climatice mult mai rapide decât se prevăzuse.Un dialog cu participarea a circa 50 de responsabili politici și specialiști în domeniul climatic și al dezvoltării, în prezența lui Ban Ki-Moon și a directoarei generale a FMI, Kristalina Georgieva, a avut loc luni cu ocazia inaugurării sediului GCA de la Rotterdam. Participanții – miniștri, primari, șefi de organizații internaționale și bănci de dezvoltare – au descris, într-un comunicat, măsurile pe care ei consideră că trebuie luate la Conferința mondială privind clima (COP 26) de la Glasgow, din luna noiembrie, în special revizuirea planurilor de adaptare pentru care ONU s-a angajat să consacre 100 miliarde de dolari anual.
Schimbări fără precedent
”Țările”, a declarat luni Ban Ki-Moon, ”sunt gata să facă mai mult în materie de adaptare, fiind totodată dispuse la o finanțare mai amplă în acest scop”. Un recent raport al GIEC (Grupul interguvernamental de experți privind evoluția climei) a avertizat că o agravare majoră a impactului climatic ar putea interveni cu un deceniu mai devreme decât s-a prevăzut, implicând schimbări climatice fără precedent și unele ireversibile. Lumea s-a confruntat deja anul acesta cu evenimente climatice extreme: incendiile teribile din Grecia și Turcia, focurile din pădurile Siberiei și în California, foametea din Madagascar, inundațiile excepționale din China și Germania, canicula din Canada etc.
Incalzirea globala– aceeasi pandemie cu alta palarie a gubernului ce isi zice (Gigi) mondialu