Un procentaj de 57,5% dintre angajaţii români lucrează în clădiri de birouri, însă numai 13,4% au un program de muncă flexibil şi îşi pot desfăşura activitatea de acasă sau în spaţii de tip co-working, transmite Agerpres, care citează datele raportului „Work: Space and Time”, publicat marţi de Crosspoint Real Estate.
Potrivit raportului, pentru angajaţii romani cele mai importante caracteristici ale locului de muncă sunt: confortul zonei de lucru, calitatea aerului şi a luminii, temperatura şi nivelul de zgomot, potrivit b1.ro.
Alte criterii importante la locul de muncă sunt accesul la cele mai noi tehnologii, o bună conectivitate la transportul public, existența locurilor de parcare şi posibilitatea de a lucra într-un spaţiu privat.
În privinţa designul-ului interior, 52,7% dintre birourile din România sunt deschise (open plan), tendinţa din România fiind similară cu cea din restul Uniunii Europene. Utilizarea acestui design duce la situaţia în care jumătate dintre angajaţi să fie mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de spaţiul în care lucrează în prezent.
În acelaşi timp, însă, aproape 50% dintre angajaţi consideră că nu au acces la tehnologia necesară pentru a lucra mai flexibil. În plus, nici nu sunt încurajaţi să facă acest lucru de către organizaţiile în care îşi desfăşoară activitatea profesională.
Un procentaj de 40% dintre respondenţii la studiu au precizat că îmbunătăţirile legate de protecţia mediului sunt foarte importante, îmbunătăţiri precum colectarea deşeurilor, temperatura controlată independent şi iluminarea în zone separate de lucru.
Ce mijloace de transport folosesc angajaţii români pentru a ajunge sau pleca de la serviciu
- Un procentaj de 44,4% dintre angajaţii români folosesc transportul în comun;
- Un procentaj de 35% dintre angajaţi folosesc maşina personală;
- Alţi 13,3% merg pe jos până la serviciu;
- Un procentaj de 3,1% dintre angajaţi folosesc biciclete şi trotinete, inclusiv trotinete electrice;
- Doar 1,8% folosesc servicii de ride sharing şi taxiuri.