Săptămâna aceasta, în zilele de 7 și 8 decembrie, va avea loc un summit China-Europa. Înalții oficiali europeni Ursula von der Leyen, Louis Michel și Josep Borrell se vor întâlni cu liderii Chinei, în primul rând cu președintele Xi Jinping, anunță corespondentul la Beijing al RFI. Surse informate bruxelleze spun că Uniunea Europeană va cere Chinei să împiedice întreprinderile chineze având legături cu armata rusă să mai continue ocolirea sancțiunilor economice. Toți liderii UE, la fel ca liderii diverselor state membre ale Uniunii, în ultimele săptămâni, vor avea același mesaj: faptul că integritatea Ucrainei face parte din interesele strategice existențiale ale Europei, că orice ocolire a sancțiunilor impuse agresorului rus va fi considerată drept o încălcare a liniei roșii dincolo de care vor fi grav afectate relațiile chino-europene. Problema este că partea chineză a promis supravegherea acestor întreprinderi în momentul în care a fost identificat și instituit al 11-lea pachet de sancțiuni, iar acum este așteptat rezultatul. La rândul lor, europenii amenință cu identificarea și sancționarea întreprinderilor chineze care conlucrează cu armata rusă, dacă Bruxelles nu obține un angajament ferm din partea Beijingului că va împiedica întreprinderile respective să acționeze incorect. Cererea va fi adresată direct președintelui Xi Jinping.
Care sunt întreprinderile în discuție?
Este vorba, spune corespondentul RFI, de 13 entități chineze care inițial au fost excluse de la al 12-lea pachet de sancțiuni ale UE. Numele lor au circulat deja în presă primăvara trecută. Sunt întreprinderi care fabrică semiconductori necesari la producerea armelor, fabrici chineze producătoare de veste anti-glonț, de drone utilizate de Rusia în scopuri militare. Uniunea Europeană consideră că până la 70% din produsele sensibile de înaltă tehnologie destinate Rusiei tranzitează prin China. Este, deci, nevoie de angajamentul Beijingului că va bloca schimburile de tehnologii cu Rusia. Necesar este și un angajament diplomatic: liderii europeni vor să creadă în influenţa și în rolul de mediator revendicat de China. Ei doresc să ceară interlocutorilor chinezi să revină asupra planului de pace propus de Kiev. Uniunea Europeană dorește un angajament al președintelui chinez să revină la masa negocierilor.
Ce alte subiecte ar mai putea fi abordate?
Multe detalii privind agenda summitului respectiv nu sunt deocamdată cunoscute, dar se știe că se va desfășura la Beijing, că temele esențiale vor fi discutate în ziua de 7 decembrie. Se știe de asemenea că vor fi abordate multe probleme economice, inclusiv deschiderea pieței chineze în diverse sectoare (cosmetice, lapte infantil, alcool, produse de sănătate) și instituirea unei mai mari transparenţe, reclamată de către europeni. Nu vor lipsi din agenda discuțiilor antidumpingul european în privința vehiculelor electrice, situația din Orientul Mijlociu sau probleme legate de climă. Este știut faptul că între Beijing și Bruxelles există o deosebire și în privința abordării relațiilor chino-europene. Chinezii preferă mai degrabă o abordare bilaterală, nu de bloc.
În analiza sa, corespondentul RFI așteaptă „puține rezultate concrete” de la această întâlnire, dar sunt de notat totuși gesturi de bunăvoință din partea Beijingului față de europeni în ultima vreme. Este evocată în special ridicarea vizelor pe perioade scurte(14 zile) pentru vizite de afaceri, turism, familiale pentru cetățenii mai multor țări europene.
Hmmm… citesc si sper sa nu fie adevarat.
Inteleg ca UE pune conditii Chinei si nu realizeaza cu cine are de-a face.
Sanctiunile despre care se face vorbire sunt impuse de UE si aliatii sai impotriva Rusiei, dar China nu a impus sanctiuni nici Rusiei nici Uniunii Europene si nu prea cred ca s-ar „alinia” la deciziile UE.
Doar sa vrea China sa interzica accesul firmelor multinationale din UE pe piata chineza si vedem noi cum stau treburile de-adevaratelea…
P.S.
Am vazut zilele trecute vestitul smartphone Huawei Mate P60 Pro prin supermarketuri din Romania. Nu cred ca are Romania sau UE curajul sa interzica intrarea pe piata a acestui telefon sau al altor chinezarii, chit ca presa scrie ca astfel de telefoane spioneaza pentru guvernul chinez.