Ele au loc pe fondul modificării doctrinei Rusiei în privința armelor nucleare
Trimisul special al președintelui american pentru controlul armamentelor, Marshall Billingslea, a anunțat că Washingtonul și Moscova au fixat deja data și locul negocierilor, în cursul acestei luni, privind armele nucleare. „Am convenit, împreună cu A. Riabkov, ministru adjunct de Externe al Rusiei, data și locul negocierilor ce trebuie să aibă loc în cursul lunii iunie”, a declarat oficialul american pe Twitter, fără a oferi însă date precise. Surse din departamentul de Stat american, citate de Bloomberg, spun că negocierile mai sus menționate ar putea avea loc la Viena, în ziua de 22 iunie.
Interesant este faptul că la aceste discuții a fost invitată și China. Potrivit lui Billingslea, partea chineză a spus nu o dată că nu are intenția să participe la așa-zise negocieri trilaterale privitoare la controlul armamentelor având drept parteneri doar cele două superputeri nucleare.
În 2020, Washington și Moscova au semnat New Start (Noul tratat de reducere a armelor strategice), un acord care fixează o limită pentru numărul de ogive nucleare și de vectori strategici în posesia celor două țări. New Start, care este în acest moment ultimul tratat privind controlul armelor nucleare, expiră la 5 februarie 2021. El poate fi prelungit cu maximum cinci ani. Rusia ar fi dispusă să prelungească tratatul, dar administrația Trump nu a dat încă un răspuns oficial.
Rusia și-a modificat doctrina militară privind armele nucleare
La ieșirea, rând pe rând, a Statelor Unite din tratate anterioare privind controlul sau limitarea armamentelor (vezi INF, Cer Deschis), Rusia, Vladimir Putin personal a răspuns la începutul săptămânii trecute semnând o nouă politică nucleară a Rusiei. Ea permite folosirea armei nucleare ca răspuns inclusiv la atacuri convenționale „dacă amenință existența statului”.
Este un mesaj direct adresat Statelor Unite. ”În acord cu doctrina militară a Rusiei, subliniază Associated Press, noul document reafirmă că Rusia ar putea folosi armele nucleare ca răspuns la un atac nuclear sau la o agresiune cu arme convenționale care ameninţă existența statului”. Această schimbare în politica nucleară a Rusiei este interpretată și ca o încercare de a împiedica instalarea unor rachete americane în Europa, mai cu seamă că SUA s-au retras din amintitul Tratat INF.
Această politică botezată de „descurajare nucleară” a Rusiei atrage de fapt atenția Washingtonului că există niște „linii roșii” și că Rusia „este gata să utilizeze armele nucleare ca răspuns la depășirea lor”, scrie Igor Korotcenko, redactorul șef al publicației ruse „National Defence”.