1.1 C
București
marți, 1 decembrie

Fostul rege Juan Carlos, vizat de o anchetă pentru corupție

Curtea supremă spaniolă a anunțat deschiderea unei anchete pentru stabilirea dacă fostul rege Juan Carlos are vreo responsabilitate penală într-o presupusă afacere de corupție legată de obținerea unui contract de către un consorțiu spaniol pentru construirea în Arabia Saudită a unui TCV la Mecca.

Justiția anchetează acest caz începând din 2018 dar, în virtutea imunității de care fostul rege beneficiază, doar Curtea supremă poate cerceta și stabili responsabilitățile fostului monarh, actualmente în vârstă de 82 de ani, pentru fapte comise doar după abdicare.

După abdicare, în 2014, nu a mai beneficiat de imunitate

Juan Carlos a abdicat în 2014, în favoarea fiului său Felipe, într-un moment când monarhul era implicat în diverse scandaluri, în special, suspectat în privința surselor averii sale și a relațiilor sale foarte strânse cu familia regală saudită. Dosarul a fost deschis în septembrie 2018, după publicarea unor înregistrări făcute de o fostă amantă, Corina Zu Sayn-Wittgenstein, care afirmă că suveranul ar fi încasat un comision pentru concesionarea unui contract de 6,7 miliarde de euro pentru construirea unui tren de mare viteză între Mecca și Medina unui consorțiu spaniol. “Tribune de Geneve” scria la începutul lunii martie că Juan Carlos ar fi primit în 2008 circa 100 milioane de dolari din partea regelui Abdallah al Arabiei Saudite, într-un cont în Elveția.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW